Zari

Clark Gable

Povolání:
Rodné jméno:
William Clark Gable
Národnost:
Narození:
1.2. 1901, Cadiz, Ohio, USA
Úmrtí:
16.11. 1960, Hollywood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
.......« Byl jsem vším, čím může muž ve svém životě být.Mužem milovaným i nenáviděným. Poznal jsem, co je to tvrdá a usilovná práce, tím víc si vážím blahobytu, protože vím, jak těžká byla k němu má cesta. ».......

Clark Gable se narodil 1. 2. 1901 v Cadizu ve státě Ohio. Matka mu velmi brzy zemřela.Otec který pracoval jako námezdní dělník si s ním naprosto nevěděl rady, a poslal ho proto k příbuzným své ženy, kde žil Clark asi dva roky. Bylo o něm známo, že mu učení příliš nešlo, a když se mu podařilo ukončit školu, sehnal mu otec místo v továrně. S otcem později pracoval na ropných polích, živil se různě... i jako obchodník, pracoval jako dřevorubec.

Jeho ambice však byly jiné, větší. Už jako malý kluk chodil do divadla, a s věkem jeho přání stát se hercem rostlo, takže nastoupil u jedné z potulných hereckých společností,které v té době putovaly po státech. Clark měl pečlivě promyšleno, čím chce skutečně být, a opravdu tvrdě za svým cílem vystartoval – bylo to v roce 1924, kdy se seznámil a oženil s vlivnou divadelní manažerkou Josephin Dillonovou, která byla o sedmnáct let starší, něž Gable, a především díky ní se mu otevřela cesta do Hollywoodu. Zahrál si v němém filmu, ale jeho cesta vedla zpět do divadla, kde se seznámil s celoživotním přítelem L.Barrymorem – také pozdějším filmovým hercem.

V roce 1930 se rozvádí, a bere si tentokrát o patnáct let starší M.Langham. Hraje na Brodwayi, a agenti se o něj začínají zajímat. Filmové zkoušky provádí souběžně u společností MGM, Warner Bros, Columbia a od roku 1931 natočí hned divácky úspěšné filmy : Painted Desert 1931, western s W. Boydem v hlavní roli. Tentýž rok vytvořil dvě gangsterské postavy pro Warner Bros - filmy The Finger Points a Night Nurse, kde hrál po boku Barbary Stanwyck. Joan Crawford si o Clarka řekla do role gangstera pro film Dance, Fools, Dance 1931, a ten se stal jeho prvním diváckým úspěchem. Ten samý rok ho už publikum milovalo ve filmu s herečkou Normou Shearer - A Free Soul 1931. Barrymore, který hrál hlavní roli získal Oscara, Shearer naň byla nominována a Gable se stal "objevem roku". Teprve hazardní hráč Warren Rid Riddell z dostihového filmu Sportig Blood opět rok (1931) se stal Gablovou první hlavní rolí.
Rok 1931 byl pro něj mimořádný. Jako nováček natočil šest filmů. Clark byl pro ženy velice přitaživý a mužný typ a tak se brzy stal miláčkem všech filmových fanynek, ale nejen pro ně. Jeho filmovými partnerkami byly samé tehdejší hvězdy jako – Carolle Lombard, Joan Crawford, Norma Sheaer, Jeanette Mac Donald, Claudette Colbert, Greta Garbo, Myrna Loy, Lorettou Young (matka jeho dcerky narozené v roce 1935), Vivien Leigh – Scarlet (Jih proti severu), ale především jeho častou partnerkou byla platinová sexbomba Jean Harlow.

Od roku 1931 pak hrál ve filmech Susan Lenox - HER FALL AND RISE, Possesed, Dancing Lady, dále následoval rok 1932 Manhattan Melodrama, Red Dust. Gable natáčel také u Columbie, a film Stalo se jedné noci – 1934 se stal trhákem a navíc Clark za svou roli získal Oscara. Natáčí další někdy více, někdy méně úspěšné filmy a v roce 1935 jsou to dobrodružné filmy Vzpoura na Bounty, která znamenala Oscarovou nominaci pro Gabla za roli Christiana Fletchera, a Čínská moře bouří. Následují úspěchy s filmy Wife vs. secretary, San Francisco, Cain And Mabel 1936, Saratoga v roce 1937, která se stala posledním filmem Jean Harlow.
Přichází rok 1939 a Jih proti severu – Margreth Mitchel si vybírá na roli Rhetta Buttlera právě Clarka Gabla. Tento film měl 13 nominací na Oscara – z toho 8 jich bylo úspěšných. Gable se žení s herečkou Clarole Lombard. Konečně je zamilován a je milován, jak kdysi řekl svým přátelům. Daří se mu ve všem – ale 16.1.1942 přichází to nejhorší v Clarkově životě. Carole s matkou zahynuly při leteckém neštěstí.
Zdrcený Gable odchází k armádě-letectvu a hledá zapomění. Nebál se vojenských akcí a byl velmi jako voják uznáván. Získal hodnost majora a válečný kříž za statečnost. Po zkončení války se pokusil Clark přesvědčit své diváky o tom, že nic neztratil ze svého umění, ale slavný comeback se nekonal. Přišly další filmy, ale už to nebyl ten slavný Clark. Snad jen ve dvou či třech filmech dokázal přesvědčit a to v Command Decesion 1948 a v Mogambu 1953 – pod vedením režisera Johna Forda.

Žení se po čtvrté, s býv. ženou Douglase Fairbankse, ale i toto manželství ztroskotává. V roce 1955 se žení s bývalou milenkou Kate Spreckles, a natáčí dále na volné noze. Hraje ve westernech, komediích, válečných filmech, jako jsou - Pluj tiše, pluj hluboko, Správní chlapi, Kapka krve, a v roce 1960 - je tu setkání se Sophií Loren ve filmu It Started in Naples. Tyto filmy si zachovaly poměrně vysokou úroveň. John Huston – natáčí Mustangy, a na roli stárnoucího kowboje si vybíra Clarka. Po jeho boku hrají Marilyn Monroe, Eli Walach (Calvera v Sedm statečných) a Montgomery Clifft.
Dva měsíce po natáčení umírá Clark Gable na infarkt, a je uložen do hrobu společně se svou jak říkaval nejmilovanější ženou Carole Lombard (bylo to podle závěti jeho přání). V březnu 1961 se Clarkovi narodil pohrobek v podobě jediného manželského potomka - syn John Clark Gable.



clara.bow – marta holubová

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

180 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

08:30 - 09:25

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

08:55 - 10:15

4 minut již uběhlo
76 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Clark Gable

Gable Clark

Werner Pledath

Pledath Werner

Naposled navštívené:
Clark Gable

Gable Clark

Werner Pledath

Pledath Werner