Zari

Jodie Foster

Rodné jméno:
Alicia Christian Foster
Známá jako:
Jodi Foster / Jody Foster
Národnost:
Věk:
61
Narození:
19.11. 1962, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka, producentka a režisérka v jedné osobě. Narodila se 19. listopadu roku 1962. Vlastním jménem Alicia Christian Foster má tři starší sourocenze. Její matka se jmenuje Evelyn 'Brandy' Foster a otec Lucian Foster. Rodiče se ale rozvedli ještě před tím, než Jodie přišla na svět. Maminka Judie byla herečka, a tak své děti "tahala" na různé zkoušky, které musela absolvovat. Avšak díky tomuto "tahání" získala roli pro svého syna v seriálu "Mayberry R.F.D." v roce 1968. Netrvalo dlouho a Jodie si zde také zahrála několik menších rolí. Jodie už naštěstí nějaké zkušenosti s herectvím měla, učinkovala v reklamě na opalovací krém "Coppertone girl" a hrála dítě, kterému stahuje plavky pes.

Několik dalších let ještě učinkovala v televizních seriálech, kde si zahrála menší role. První film, natočený pro televizi, byl film "Menace on the Mountain" v roce 1970. Druhý její film byl "Napolenon a Samantha" (Napoleon and Samantha) v produkci Walta Disneye, natočen o dva roky později. V tomto filmu mohla okoukat herecké výkony od Michaela Douglase. Po tomto snímku byla obsazována do dalších seriálu a filmů, kde hrála menší role. Tyto nevýznamné role ukončil až seriál "Paper Moon" natočen v roce 1974.

Ve stejném roce ji režisér Martin Scorsese obsadil do svého filmu "Alice Doesn't Live Here Anymore". Po tomto výkonu ji opět obsadil Martin Scorsese do svého filmu "Taxi Driver", kde si zahrála dvanáctiletou prostitutku. Jelikož Jodie v době natáčení byla velice mladá, musela po skončení podstoupit psychologické vyčetření, aby dokázala, že film nijak neovlivnil její dětství. I když režisér všem řikal, že film nezanechá na nikom následky nestalo se tak. John Hinckley Jr., který film v roce 1981 viděl, začal Jodie pronásledovat, a aby na ni udělal dojem, spáchal atentát na prezidenta Reagana. Při zadržení se ke všemu přiznal. Díky tomuto incidentu se stala na dlouhou dobu předmětem novinářů.

Judie studovala anglickou literaturu na Yale University. Po skončení studia se rozhodla dále pokračovat v herectví. Zahrála si v několika méně známých filmech. Zlom v její kariéře přišel v roce 1988 ve filmu "Znásilnění" (The Accused), kde ztvárnila roli servírky Sarah Tobias. I pro Jodie bylo překvapením, že tento film byl na tolik úspěšný, že ji přinesl Oskara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. A po filmu "Catchfire" (1989) si tento úspěch zopakovala ještě jednou po boku Anthonyho Hopkinse ve filmu "Mlčení jehňátek" (The Silence of the Lambs) v roce 1991, v roli mladé studentky FBI, Anne Benton. Tento úspěch nejvíce mrzel ty hollywoodské herečky, které roli odmítly. Film byl totiž velmi úspěšný a dohromady získal 5 Oskarů - nejlepší herec a herečka, nejlepší režie, nejlepší scénář a nejlepší film.

Poté si Jodie zahrála ve filmu "Little Man Tate", do kterého se obsadila sama, protože se ujala i režie. Film pojednává o 7mi letém géniovi. V roce 1992 si zahrála v komedii "Shadows and Fog", kde získala opět roli prostitutky. Rok na to, si zahrála s Richardem Gerem ve filmu "Návrat Sommersbyho" (Sommersby). Další filmy byly "Maverick" v roce 1994 a "Nell", ve stejném roce. To si Jodie poprvé, coby producentka, vyzkoušela tuto profesi a byla dokonce i nominována na Oskara.

V roce 1997 přišel její další úspěšný film "Kontakt" (Contact), kde ztvárnila roli Doktorky Eleanor Ann 'Ellie' Arrowayové hledající mimozemskou civilizaci. Za tento film inkasovala 9 000 000 dolarů. O dva roky později, jelikož se musela věnovat svému synovi Charlesovi, které ho porodila v roce 1998, získala roli ve filmu "Anna a král" (Anna and the King). Další významný film, který trhal žebříčky návštevnosti byl film "Úkryt" (Panic Room) natočen v roce 2002. Tento film byl důkazem toho, že k natočení úspěšního filmu není potřeba "postavit" někde půlku města a točit na místě o rozloze několik kilometrů čtverečních. Jodie, za film "Úkryt", inkasovala 10,5 mil. dolarů a za "Anna a král" 15 mil. dolarů. Na rok 2004 připravuje Jodie filmy "Tusker" a "Un long dimanche de fiançailles".

Autor: Redakce

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Společně to zvládnem!

20:10 - 21:25

66 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Poslední ostří hoši (1976)

20:30 - 22:10

46 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

20:20 - 21:40

56 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Zrádci

20:15 - 21:35

61 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jodie Foster

Foster Jodie

Zaostrené na herečku

Zaostrené na herečku
Zaostrené na herečku

Naposled navštívené:
Jodie Foster

Foster Jodie

Zaostrené na herečku

Zaostrené na herečku
Zaostrené na herečku