Zari

Ari Folman

Povolání:
Známý jako:
ארי פולמן; Asaf Zippor
Národnost:
Věk:
61
Narození:
17.12. 1962, Haifa, Izrael
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ari Folman je izraelský režisér a scénárista. Narodil se v Haifě 17. prosince 1962. Oba jeho rodiče přežili holocaust. Nyní žije se svou manželkou, která je také režisérkou, v Tel Avivu.

V polovině 80. let, když splnil povinnou vojenskou službu, Ari Folman zatoužil po tom procestovat svět s batohem na zádech. Už po dvou týdnech v druhé procestované zemi si uvědomil, že cestování není nic pro něj. Usadil se tak v malém hostelu v jihovýchodní Asii a odtud poslal svým kamarádům domů dopisy plné vymyšlených příběhů o jeho perfektním putování světem. Po celém roce, kdy zůstával na jednom místě, odkud posílal své dopisy z fantastické cesty kolem světa, se rozhodl vrátit se domů. Rozhodl se studovat kinematografii.

V roce 1991 uvedl Ari svůj absolventský film, který se jmenoval “Comfortably Numb“ (Pohodlně Paralyzovaní). Film ukazoval Ariho blízké kamarády, kteří se na pokraji zhroucení skrývali před děsivými útoky iráckých raket, které dopadaly po celém Tel Avivu během prvé války v Zálivu. Výsledkem byl komický až absurdní snímek, který byl oceněn Izraelskou akademií jako nejlepší izraelský dokument roku.

V letech 1991-1996 Ari režíroval dokumentární speciály pro různé televize odehrávající se především na okupovaných územích. V roce 1996 napsal a režíroval film “Saint Clara“ vycházející z povídky českého spisovatele Pavla Kohouta. Snímek získal sedm cen Izraelské Akademie, včetně nejlepší režie a nejlepšího filmu. Svatá Klára získala i ocenění diváků na Berlinale. Další promítání filmu v Evropě a Americe vzbuzovalo kladné ohlasy.

Ari se poté dál věnoval režírování úspěšných dokumentárních seriálů. Odskočil si od nich v roce 2001 ke svému druhému hranému filmu. “Made In Israel“ je futuristická fantasy, kde probíhá hon na posledního Nácka na světě.

Ari psal pro několik seriálů v izraelské televizi, včetně oceňované “Be Tipul“ dnes i u nás známého formátu HBO In Treatment (Terapie).

První setkání a animací přišlo při práci na seriálu “Materiál, ze kterého je láska“, každý díl je uvozován pětiminutovou animací, která zobrazuje vědce popisujícího jeho teorii o evoluci lásky. Tento úspěšný pokus v dokumentárním využití animace posunul Ariho k vytvoření unikátního formátu Valčíku s Bašírem. Příběh se zakládá na skutečném příběhu 19-ti letého vojáka, který je svědkem masakru v uprchlických táborech. Vypravuje se do režisérovy paměti a dává dohromady chybějící střípky příběhu z Libanonské války na začátku 80. let. Čím víc byl Ari příběhem zaujatý, tím jasnější bylo převedení vyprávění do animace plné představ a fantazií.

Film získal mnoho ocenění nejen díky výtvarnému zpracování, ale i díky popisovanému problému a přístupu k celé látce.

Autor: jirry

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dary hadího krále (1977) [TV i...

14:05 - 15:00

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

14:00 - 14:45

33 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

58 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Prima - Zahradník po ruce

14:10 - 14:55

23 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ari Folman

Folman Ari

Freddy Quinn

Quinn Freddy

Max Gail

Gail Max

Naposled navštívené:
Ari Folman

Folman Ari

Freddy Quinn

Quinn Freddy

Max Gail

Gail Max