Zari

R. Lee Ermey

Povolání:
Rodné jméno:
Ronald Lee Ermey
Známý jako:
Lee Emery / Lee Ermey / R. Lee Ermy
Národnost:
Narození:
24.3. 1944, Emporia, Kansas, USA
Úmrtí:
15.4. 2018, Santa Monica, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ronald Lee Ermey (nar. 24. března 1944 - Emporia, Kansas). Vyrůstal na venkovské farmě a záhy vstoupil do armády, kde zůstal jedenáct let jako poddůstojník vojenského námnořnictva. Po odchodu z aktivní vojenské služby zůstal na Filipínách, kde studoval kriminilastiku a drama na University of Manila.

Režisér Francis Ford Coppola ho angažoval jako vojenského poradce válečné fresky Apokalypsa, kde hrál pilota helikoptéry a zůčastnil se účinkování v dalších tamních filmech natáčených americkými filmaři, kteří natáčeli na Filipínách filmy z vietnamské války. Dále se jako válečný poradce zúčastnil na válečném dramatu Hoši z třetí roty (r. S. J. Furie), kde už dostal velkou hereckou příležitost v úloze výcvikového seržanta Loyceho.

Přelom v jeho herecké dráze, kterou před filmovou kamerou nastoupil bez hereckého vzdělání a divadelních zkušeností, znamenalo především válečné drama podle románu Gustafa Hasforda Olověná vesta (r. S.nKubrick). Za ztvárnění postavy zupáckého a sadistického seržanta Hartmana, který svým šikanováním ve výcvikovém táboře dožene k násilnému činu rekruta námořní pěchoty, byl nominován na Zlatý glóbus.

Ronald L. Ermey se především uplatňuje v úlohách armádních důstojníků, šerifů, veřejných činitelů a drsných policistů, z nichž vynikají především např. starosta Tillman ve společensko-historickém dramatu podle skutečné události Hořící Mississippi (r. A. Parker), detektiv Ferguson v černé komedii Hexina /r. A. Spencer/ nebo policejní kapitán ve známém thrilleru Sedm (r. D. Fincher).

Dále často účinkuje V TV: vytvořil hlavní roli otce westernového hrdiny v seriálu The Adventures of Brisco County, Jr. /1994/ a Brisco County jr. a jeho dobrodružství - /1996/. Jako host se objevil také v seriálech mj. v Miami Vice, Street Juice, The X Files, Promised Land, Action.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Banánové rybičky (1999) [TV po...

01:30 - 02:00

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

00:45 - 01:45

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:15 - 02:15

21 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:00 - 02:00

36 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
R. Lee Ermey

Ermey R. Lee

Ben Lester

Lester Ben

Drake Hogestyn

Hogestyn Drake

Naposled navštívené:
R. Lee Ermey

Ermey R. Lee

Ben Lester

Lester Ben

Drake Hogestyn

Hogestyn Drake