Zari

Duke Ellington

Povolání:
Rodné jméno:
Edward Kennedy Ellington
Národnost:
Narození:
29.4. 1899, Washington
Úmrtí:
24.5. 1974, New York
Životopis (biografie) / Informace:
....Duke Ellington patřil mezi první uznávané a později velmi slavné černošské umělce. Hrál vynikajícím způsobem na klavír, skládal a dirigoval.

Duke se narodil 29. 4. 1899 ve Washingtonu D.C.. Jako nesmírně talentované dítě začal hrát na piáno v pěti letech, a v roce 1918 založil svůj první orchestr.

O čtyři roky později se na krátký čas objevil v orchestru Wilburyho Sweatmana, ale v roce 1923 už získá se svým novým orchestrem - Washingtonias první angažmá v New Yorku. V té době získal první zakázku na hudební hru - Chocolate Kiddies Of 1924. V tom samém roce také začal natáčet své první gramofonové desky. Soubor se tehdy jmenoval Kentucky Club Orchestra.

V Ellingtonově orchestru hrála už tehdy plejáda významných sólistů a další na sebe nenechali čekat - od roku 1927, kdy začíná nahrávat pro gramofonové společnosti se orchestr svým stylem kloní k módnímu “jungle” stylu - byl to jazz s využitím exotických ( černošských prvků). Z té doby také pocházejí i slavné skladby - Black And Tan Fantasy, Creole Love Call a East St. Louis Toodle - Oo.

V období let 1927 - 1932 má orchestr angažmá v harlemském Cotton Clubu, a tato změna má za úkol prezentovat další styl, který měl název Mood - a nahrávkou v tomto stylu byl ku příkladu Solitude, nebo Mood Indigo.

Orchestr Duka Ellingtona hrál v muzikálu Show Girl, který napsal fenomenální George Gerschwin, a v tomže roce vznikl i filmový medailonek - Black And Tan. Rok 1930 přináší komedii Check And Double Check a v roce 1932 se objevuje orchestr v čele s Dukem ve filmu - Dancers In The Dark. Postavení si Duke upevnil ve 30-tých letech, kdy vznikla celá řada skladeb - I Don´t Mean A Thing If It Ain´t Got That Swing, Sophisticated Lady, Caravan a mnoho dalších.

V letech 1933 a 1939 podnikl soubor své první zájezdy směřované do Evropy, a v roce 1939 začíná Ellingtonova spolupráce s Billy Strayhornem, který byl v orchestru jako Ellingtonův asistent, dirigent, pianista, aranžér a byl i spoluautorem některých skladeb. Ellington napsal jazzové suity - jako Black, Brown And Beige, byl autorem symfonické básně - Harlem, nebo Night Creature.Nejplodnější však byl Duke v 50tých až 60tých letech.

Duke Ellington byl autorem 2 000 skladeb, několika muzikálů, scénické hudby a hudby k filmům jako byly - Anatomy Of A Murder - 1959, Paris Blues - 1961, Assault On A Queen - 1966.

Elligton byl základní a výraznou osobností jazzu a to především jako hudební skladatel. Jeho styl se často v instrumentaci přibližoval klasické hudbě.

Když dne 24. 05. 1974 "Velký Duke Ellington" zemřel, ujal se vedení jeho orchestru Dukův syn Mercer Ellington.

Marta Holubova-clara.boW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Duke Ellington

Ellington Duke

Naposled navštívené:
Duke Ellington

Ellington Duke