Zari

Peter Dvorský

Povolání:
Národnost:
Věk:
72
Narození:
25.9. 1951, Partizánské, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Slovenský tenorista, operní fenomén Petr Dvorský pochází z ryze hudební rodiny - nejen otec a děd se věnovali hudbě, ale i bratři Miroslav, Jaroslav a Pavel propadli kouzlu opery, pouze nejstarší Vendelín se věnuje pragmatické ekonomii.

Peter díky svému mimořádnému pěveckému talentu byl ještě za svého studia na bratislavské konzervatoři povolán do opery Slovenského národního divadla, po absolutoriu následovaly přední operní scény v zahraničí - Vídeňská státní opera, londýnská COVENT GARDEN, Velké divadlo v Moskvě a především hudební svatostánek milánská LA SCALA, častokrát nedostižný sen mnoha operních hvězd.

Mezi jeho nejvýznamější operní role patří např. Vévoda ve Verdiho RIGOLETTOVI, Alfred v LA TRAVIATĚ téhož autora, Pinkerton v Pucciniho MADAM BUTTERFLY nebo Mauricius v ADRIANĚ LECOUVREUR od Ciley. České publikum potěšil odlehčeným poetickým duetem LÁSKA PRÝ s Karlem Černochem (dnes už bohužel pouze z archívních snímků).

Peter Dvorský neskutečně impozantním způsobem interpretuje především italskou, slovenskou a českou hudební tvorbu, je i častým hostem v dalekém Japonsku. Dostalo se mu mimořádné výsady být zařazen po boku Luciana Pavarottiho, Placida Dominga a José Carrerase mezi nejvýznačnější světové tenoristy - dokázal, že i malá země v srdci Evropy umí dát světu velkého umělce.

Autor: Angelika2808

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Z metropole

05:30 - 06:00

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - --

05:45 - 06:00

0 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

05:00 - 06:05

45 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

140 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Peter Dvorský

Dvorský Peter

Naposled navštívené:
Peter Dvorský

Dvorský Peter