Zari

Jacques Dutronc

Povolání:
Známý jako:
J. Dutronc
Národnost:
Věk:
81
Narození:
28.4. 1943, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Všestranně nadaný Jacques Dutronc začal svou úspěšnou uměleckou kariéru v polovině 60. let jako zpěvák a hudebník, až později se stal i filmovým hercem, i v tomto oboru se ale výrazně prosadil. Narodil se v Paříži a jako mladistvý rebel v 50. letech vystřídal několik středních škol, nakonec zakotvil v Lycée Condorcet, kde propadl okouzlení rock'n'rollem a začal hrát na elektrickou kytaru. Brzy se začal uplatňovat i jako skladatel, především jako kytarista prošel postupně třemi skupinami.

Jako hudební skladatel navázal úzkou spolupráci s textařem Jacquesem Lanzmanem, mezitím počátkem 60. let absolvoval vojenskou službu v Západním Německu. Jacques Dutronc se původně zdráhal zpívat, ale nakonec se nechal přemluvit, aby se sám stal interpretem vlastních skladeb. Nahrávka písně Et moi, et moi, et moi (1966) se stala velmi úspěšnou, navázala na ni první stejnojmenná dlouhohrající deska, jíž se prodal přes milión kusů. Jacques Dutronc se přes noc stal velmi populárním zpěvákem, který publiku předkládal své vlastní melodie, skládal ale i pro jiné zpěváky, nutno je vyzdvihnout především mladou zpěvačku Françoise Hardy (*1944), která byla od roku 1967 i jeho životní partnerkou, po narození syna Thomase a čtrnácti letech soužití později uzavřeli i manželství.

Jen do konce šedesátých let vydal Dutronc patnáct singlů a tři dlouhohrající desky, z jeho dalších hitů připomeňme písně jako Les play-boys nebo Les cactus. Následující dekáda byla ovšem mnohem klidnější, Dutronc sám přiznal, že se vytratilo nadšení a invence šedesátých let. Nadále sice zpíval a skládal, nové uplatnění ale našel před filmovou kamerou. Debutoval jednou z titulních rolí ve filmu o začátcích letectví ANTONÍN A SEBASTIÁN (Antoine et Sebastian, 1973), v němž vytvořil dvojici se slavným Françoisem Périerem.

I když Jacques Dutronc vstoupil do světa filmu až ve třiceti letech, bez herecké průpravy a divadelní praxe, překvapil svým přirozeným nadáním, k němuž se přidala sympatická tvář a pochopitelně značná popularita zpěváka. V 70. letech jej proto začali oslovovat i další filmoví režiséři a začal se prosazovat v úlohách hrdinů s tragickým koncem. Ve filmu DŮLEŽITÉ JE MILOVAT (L'important c'est d'aimer, 1975) vytvořil manželský pár s hvězdnou Romy Schneider, po boku slavných hereček stál i v dalších více či méně úspěšných titulech; hrál například s Isabelle Adjani (VIOLETTA A FRANCOIS - Violette et François, 1976), Annie Girardot (ZAMĚŘENÝ BOD - Le point de mire, 1977) nebo Catherine Deneuve (ÚTĚK DO BEZPEČÍ - A nous deux, 1979). Zajímavou příležitost v postavě televizního režiséra Paula Godarda a jeho vztazích ke třem ženám mu poskytl Jean-Luc Godard ve filmu ZACHRAŇ SI, KDO MŮŽEŠ (ŽIVOT) (Sauve qui peut la vie, 1979). Naopak méně známý je Sautetův film MADO (1976), který ovšem pro Dutronca znamenal první nominaci na Cézara v kategorii mužská vedlejší role.

V roce 1980 se Dutronc znovu více začal věnovat hudbě. Nepodařilo se mu sice navázat na úspěch ze šedesátých let, nicméně ve spolupráci se Serge Gainsbourgem si udržoval vysokou úroveň vlastní zpívané tvorby. Již jako vyzrálý muž se znovu představil ve výrazné filmové roli vážně nemocného vědce v nerovném milostném vztahu s podstatně mladší dívkou (Sophie Marceau) v melodramatu MÉ NOCI JSOU KRÁSNĚJŠÍ NEŽ VAŠE DNY (Mes nuits sont plus belles que vos jours, 1989). Vrcholem jeho filmové kariéry je pozoruhodný portrét slavného malíře v poslední etapě života VAN GOGH (1991), který mu vynesl Cézara za hlavní roli. Na dalšího Cézara, tentokrát za vedlejší roli, byl nominován díky svému vystoupení ve filmu režisérky Nicole Garcia PLACE VENDOME - SVĚT DIAMANTŮ (Place Vendôme, 1998).

Své poslední novinkové album představil Jacques Dutronc v roce 2003, většímu zájmu se ale těší výběrové kompilace, které od konce devadesátých let průběžně vycházejí na CD. Mezitím rozšířil i svou galerii tragických filmových hrdinů a novou nominaci na Cézara za hlavní roli mu vynesl film TO JE ŽIVOT (C'est la vie, 2001), v němž ztvárnil muže postiženého rakovinou, který přichází umřít do hospicu. Ve větší roli otce jsme jej i u nás mohli později vidět ve filmu OSLNĚNI SLUNCEM (UV, 2007), objevil se i v nové verzi slavné gangsterky DRUHÝ DECH (Le deuxieme souffle, 2007). V roce 2005 obdržel čestného Cézara za celoživotní práci pro film. Zatím poslední - a velmi úspěšné - koncertní turné uspořádal v roce 2010 (bylo vydáno na DVD).

Jacques Dutronc je od roku 1981 s již zmíněnou zpěvačkou Françoise Hardy (*1944), s níž žil již řadu let předtím. Jejich syn Thomas Dutronc (*1973) částečně kráči v otcových šlépějích a uplatnil se jako kytarista.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

00:55 - 01:20

2 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - První dny

00:35 - 01:05

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

00:05 - 01:10

52 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:35 - 01:30

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jacques Dutronc

Dutronc Jacques

Dolce pelle di Angela

Dolce pelle di Angela
Dolce pelle di Angela

Dekadence (Decadence)

Dekadence
Decadence

Naposled navštívené:
Jacques Dutronc

Dutronc Jacques

Dolce pelle di Angela

Dolce pelle di Angela
Dolce pelle di Angela

Dekadence (Decadence)

Dekadence
Decadence