Zari

Charles Durning

Povolání:
Národnost:
Narození:
28.2. 1923, Highland Falls, New York, USA
Úmrtí:
25.12. 2012, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Na svět přišel jako druhý nejmladší z pěti sourozenců rodiny irského přistěhovalce James Durniona. Později si rodina upravila příjmení na Durning. Matka byla pradlenou na West Pointu. Jako dítě prožil Charles Durning velkou hospodářskou krizi a i v pozdějších létech se živil, jak se dalo. Ve svém velmi dobrodružném životě byl dokonce tanečním instruktorem, profesionálním boxerem, zabýval se i bojovým uměním.

Do války šel po dovršení 21 let a po výcviku byl nasazen jako střelec při invazi spojeneckých vojsk v Normandii v roce 1944. Byl hned v prvních výsadcích, kde byly enormní ztráty na životech. Byl také jjediným, kdo z jeho vyloďovacího člunu na úseku Omaha přežil. Mnohokrát byl zraněn, a to i těžce. Za svou statečnost byl vyznamenán Stříbrnou hvězdou a třikrát Purpurovým srdcem.

Hereckou dráhu začal opravdu velmi pozvolna až ve svých čtyřiceti letech. Nejprve v televizních inscenacích a pořadech v roce 1962, nejznámější je seriál Další svět, 1964. V roce 1970 ve filmu Ahoj, mami! hrál po boku Roberta De Niro, režiséra Briana De Palmy. Film nebyl příliš úspěšný. V roce 1973 se podílel na úspěších oscarového filmu Podraz, následovaly opět menší role, ale i řada důležitých rolí, např. ve filmech Na titulní straně, 1974; Hindenburg, 1975; Breakharský průsmyk, 1975; Tajemná záře na Pacifikem, 1980; Sharkyho mašina, 1981. Významným byl i film Tootsie, 1982; Polda, 1988; Dick Tracy 1990, Domů na svátky, 1995; Bratříčku, kde jsi, 2000. Za svůj herecký řživot, který dosud nebyl uzavřen, hrál v nejméně 120ti filmových rolích a více jak šedesáti televizních filmech.

V roce 2008 byl jeho podíl na osvobozování Francie oceněn Legií ctí. Charles Durning sice nezačal brzy svou hereckou kariéru, ale prokázal velkou statečnost a výdrž. Též má z těchto důvodů i na hollywoodském chodníku slávy svou hvězdu.

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Charles Durning

Durning Charles

Lois Brothers

Brothers Lois

Naposled navštívené:
Charles Durning

Durning Charles

Lois Brothers

Brothers Lois