Zari

Colleen Dewhurst

Povolání:
Národnost:
Narození:
3.6. 1926, Montréal, Québec, Canada
Úmrtí:
22.8. 1991, South Salem, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Colleen Dewhurst, divadelní a filmová herečka, honosící se titulem královna Broadwaye - údajně ideální představitelka her Eugena O´Neilla, hrála a filmovala nejen v rodné Kanadě, kde se narodila ve francouzské oblasti Quebec v Montrealu dne 3. 6. 1924, ale i v New Yorku a v Hollywoodu.

Coleen byla jediným dítětem profesionálního hokejisty Freda Dewhursta, který hrál za Ottawa Roughriders CFL, a který se později stal vyhlášeným sportovním managerem a trenérem. Matka Christiana vystudovala medicínu, ale stala se ženou v domácnosti a věnovala se jen rodině.

Coleen vystudovala Riverside High School v Milwaukee, v osmnácti letech se zapsala ke studiu na Downer akademie pro mladé dámy v Milwaukee. Protože se ale toužila stát herečkou tajně pracovala a přivydělávala si jako recepční, liftgirl a pracovala i ve skladu. Byla přijata na Americkou akademii dramatických umění. Tady také poznala svého prvního manžela Jamese Vickeryho v roce 1947. V té době byla posluchačkou slavných učitelů jako byli T.Guthrie a Harold Clurman. Trvalo však dlouhých šest let, než získala malou roli v New Yorku v "Desire“ 1952. O jedenáct let později, jako herečka v hlavní roli získala cenu - Broadway Obie Award. Objevovala se v rolích na festivalu Shakespearovy tvorby – Zkrocení zlé ženy, Macbeth, hrála v Tamerlánovi, Titus Androcius, nebo v Camile – Dáma s kaméliemi.

V roce 1959 se rozvedla s Vickerym, jejich manželství měl prý na svědomí charismatický herec George C. Scott, který byl její láskou, ale i prokletím, jak jednou prohlásila. Setkali se spolu poprvé v roce 1959 v broadwyském příběhu v Children of Darkness. Herečka za hlavní roli získala Theatre World Award. Scott se také rozvedl a Coleen se stala o rok později – 1960 jeho ženou. Se Scottem měli dvě děti – syny Campbella a Alexandera. Dlužno podotknout, že se oba spolu dvakrát rozvedli a dvakrát se k sobě vrátili. Druhý svazek skončil rozvodem v únoru 1972.

Dewhurst hrála v dalších Ó Neillových hrách, a na jejím kontě se objevily další dvě z cen Tony. Stala se mimo jiné divadelní jednatelkou spolku dramatických umělců. Pokoušela se také neúspěšně o režii hry - Ned a Jack, v roce 1976, a ani hra nebyla valně přijata.

Coleen Dewhurst je známá především z televizních filmů - Antonius a Kleopatra, Lev v zimě, Poslední závod, z filmových rolí jí Hollywood nabídl skutečně jen málo; objevila se namátkou v Příběh jeptišky 1959 (kde hlavní roli ztvárnila Audrey Hepburn), A Fine Madness, Cowboy, McQ, In memoriam, Termini, nebo Zemřít mladý v roce 1991. U nás je známá asi nejvíce seriálem Anna ze Zeleného domu 1985, a Avonlea 1987, kde hrála roli Marilly Cuthbert. V té době byla také ověnčena Emmy Award.

Dewhurst byla diagnostikována rakovina, a i když věděla, že je pro ni chemoterapie jistý druh záchrany, odmítla tento způsob léčby. Zemřela ve svém bytě v South Salemu v New York, kde žila od roku 1975 se svým přítelem producentem Kenem Marsolaisem dne 22.8. 1991 ve věku 67 let.

Bývalý manžel George C. Scott hrál, režíroval a produkoval hru - Na vypůjčený čas, který věnoval její památce. Oba synové - Alex a Campbell Scottovi pracují v oblasti zábavy. Alex je divadelní manažer a spisovatel, zatímco mladší Campbell hraje po vzoru rodičů v divadle a ve filmu. Se svou matkou se objevil poprvé v roce 1991 ve snímku Zemřít mladý.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Na cestě po Mazurských jezerec...

00:25 - 00:55

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - První dny

00:35 - 01:05

5 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

00:05 - 01:10

35 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:35 - 01:30

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Colleen Dewhurst

Dewhurst Colleen

William S. Burroughs

Burroughs William S.

Cizinka z minulosti

Cizinka z minulosti

Naposled navštívené:
Colleen Dewhurst

Dewhurst Colleen

William S. Burroughs

Burroughs William S.

Cizinka z minulosti

Cizinka z minulosti