Zari

Bruce Dern

Povolání:
Rodné jméno:
Bruce MacLeish Dern
Národnost:
Věk:
88
Narození:
4.6. 1936, Chicago, Illinois, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Bruce Dern, celým jménem Bruce McLeish Dern, narozen 4. června 1936, Chicago, Illionois, USA. Pochází ze zámožné rodiny s původem skotsko-anglicko-holandsko-anglickým. Jeho dědečkem z otcovy strany byl guvernér státu Utah George Henry Dern, který byl rovněž ministrem války v Rooseveltově vládě. Manželka prezidenta Eleanor Rooseveltová byla hercovou kmotrou. Bruce studoval The Choate School a Univerzity of Pennsylvania.

Filmový debut si odbyl v roce 1960 ve filmu Elii Kazana Divoká řeka, kde ztělesnil Jacka Ropera. Ve svých prvních filmech ztělesňoval povětšinou záporné typy, psychicky vyšinuté muže v kriminálních filmech a westernech. Později ztělesnil i náročné role např. ve filmech Koně se také střílejí (1969), Král z Marvin Gardens (1971), Návrat domů (1978) nebo Velký Gatsby (1974), kdy část kritiky prohlásila, že by pro tento film bylo přínosnější, kdyby hlavní roli místo Roberta Redforda ztělesnil Dern. Na počátku osmdesátých let začala jeho kariéra stagnovat a větší role v náročnějších filmech začal dostávat opět od konce devadesátých let.

Jeho velkým koníčkem je vytrvalostní běh. Absolvoval mnoho maratonů i běhů na vzdálenost 50 mil. Dodržoval přísnou životosprávu a podle svého vyjádření nikdy nekouřil, nepil kávu a alkohol. Vyjímkou byly pouze role ve filmech a v televizi. Je nositelem několika cen a nominací na Oscara a Zlatý Globus. Ceny obdržel na MFF v Západním Berlíně v roce 1983 za film Ta mistrovská sezóna a v Cannes za roli ve film Nebraska (2013).

Je jediným hollywoodským hercem, který ve filmu zastřelil westernovou ikonu Johna Wayna. Stalo se tak ve filmu Marka Rydella Malí kovbojové (1972). Také má zatímní prvenství v jedné kategorii - v roce 1963 byl zastřelen v epizodě westernu Wagon Train a po rekordních 52 letech znovu přichází film Osm hrozných, ve kterém zemře stejnou smrtí.

Jeho první ženou byla Marie Dawn Pierce (1957 - 1959), následovala známá herečka Diane Ladd, z manželství pocházely dvě děti. Dcera Diane Elizabeth (nar. 1960), zemřela tragicky v osmnácti měsících. Druhá dcera Laura (nar. 1967) je známou herečkou. Po rozvodu s Dianou Ladd uzavřen Dern poslední manželství s Andreou Beckettovou, se kterou žije dosud.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bruce Dern

Dern Bruce

Power Rangers Zeo

Power Rangers Zeo
Power Rangers Zeo

Korea Patrol

Korea Patrol
Korea Patrol

The Tingler

The Tingler
The Tingler

Tamara Braun

Braun Tamara

Alois Fišárek

Fišárek Alois

Naposled navštívené:
Bruce Dern

Dern Bruce

Power Rangers Zeo

Power Rangers Zeo
Power Rangers Zeo

Korea Patrol

Korea Patrol
Korea Patrol

The Tingler

The Tingler
The Tingler

Tamara Braun

Braun Tamara

Alois Fišárek

Fišárek Alois