Zari

Elena Verdugo

Povolání:
Rodné jméno:
Elena Angela Verdugo
Národnost:
Narození:
20.4. 1925, Paso Robles, Kalifornie, USA
Úmrtí:
30.5. 2017, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Většina pamětníků si herečku Elenu Verdugo pamatuje z její příjemné, nevýrazné, ale poněkud zapšklé role Consuely Lopezové, altruistické asistentky a občasné pomocnice praktického lékaře Roberta Younga, kterou ztvárňovala několik sezón v populárním dramatickém seriálu Marcus Welby, M.D. (1969). Desítky let předtím, než si nasadila fádní bílý klobouček zdravotní sestry, však byla svůdnou herečkou studia Universal ze 40. let, která své nejlepší přednosti předvedla v jeho dobrodružných béčkách a hororových projektech. Elena, která měla pravděpodobně vždy po ruce náušnice s obručí, spolehlivě ztvárnila řadu cikánek, harémových tanečnic, venkovanek, indiánek a senorit, než televize odstartovala druhou část její kariéry.

Narodila se 20. dubna 1925 v kalifornském Paso Robles a taneční boty si začala obouvat už jako předškolačka. V šesti letech debutovala ve westernu Cavalier of the West (1931) s Harrym Careym v hlavní roli, ale k filmu se vrátila až v pubertě. Jmenovitě obstarávala exotickou práci nohou mimo jiné ve filmech Down Argentine Way (1940) s Betty Grableovou a Carmen Mirandou, ve snímku Blood and Sand (1941) s Tyronem Powerem a ve válečném snímku To the Shores of Tripoli (1942). Svůj první velký průlom získala rolí objektu touhy impresionistického malíře Paula Gauguina ve filmu The Moon and Sixpence (1942), kterou ztvárnil George Sanders.

Universal ji soustavně využíval v polovině a na konci 40. let, kdy začínala jako dojemná a zranitelná cikánka Ilonka v několikanásobném monster bijáku The House of Frankenstein (1944), kde se objevila svatá hororová trojice Drákula, vlkodlak a Frankensteinovo monstrum. Jako přirozená blondýnka, která si pro tyto role hojně užívala tmavé paruky. Při natáčení komedie Abbotta a Costella Little Giant (1946) se seznámila s filmovým scenáristou Charlesem R. Marionem, který psal i pro rozhlasovou show této komediální dvojice, a provdala se za něj. Manželé měli syna Richarda Mariona, který se později stal samostatným hercem a režisérem.

Televize se stala realitou na počátku 50. let. V seriálu Meet Millie (1952), kde zpočátku nahradila Audrey Totterovou v hlavní roli v rozhlase, si zahrála po čtyři sezóny velký sitcomový hit, sekretářku z Brooklynu. Elena se poté na čas stáhla do ústraní, ale nakonec se vrátila k příležitostnému účinkování na muzikálových scénách. Po velkém úspěchu v roli zdravotní sestry v seriálu "Welby" značně zvolnila tempo, ale o deset let později se s Youngem znovu setkala v seriálu The Return of Marcus Welby, M.D. (1984), již bez hvězdy Jamese Brolina.

Po rozvodu se spisovatelem Marionem se později provdala za psychiatra Charlese Rosewalla. V roce 1999 utrpěla ztrátu svého jediného dítěte, herce a režiséra Richarda Mariona, na infarkt. Bylo mu pouhých 50 let. Svého druhého manžela, který zemřel v roce 2012, přežila o pět let, zemřela ve věku 92 let 30. května 2017 v Los Angeles.

Autor: Petrkey

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

35 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Záhady starého Egypta

19:25 - 19:40

10 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

40 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Elena Verdugo

Verdugo Elena

Johnnie Fiori

Fiori Johnnie

Naposled navštívené:
Elena Verdugo

Verdugo Elena

Johnnie Fiori

Fiori Johnnie