Zari

Benicio Del Toro

Povolání:
Rodné jméno:
Benicio Monserrate Rafael Del Toro Sanchez
Národnost:
Věk:
57
Narození:
19.2. 1967, Santurce, Portoriko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Benicio Del Toro se narodil 19. 2. 1967 v Santurce v Portoriku. Otec Gustav a matka Fausta byli oba právníci, očekávali proto, že syn půjde v jejich stopách.

V devíti letech přišel Benicio o matku a otec se rozhodl usadit se v Pensylvánii. Nová matka chlapci nepřirostla k srdci, rád tedy odjel studovat Kalifornskou univerzitu v San Diegu - obor obchod. Stále více však tíhnul k umění, hlavně k malířství a literatuře. Nakonec zvítězilo herectví, proto bez otcova vědomí odešel ze školy a začal navštěvovat kurzy herectví u Stelly Adlerové v New Yorku.

Brzy se dostavily první příležitosti v televizi - seriál "Miami Vice" a "Příběhy ze záhrobí". Benicio bývá zpravidla obsazován do rolí etnických postav, charakterově pak často ztvárňuje drsné gangstery a rozervance.

První filmovou příležitostí byl protivník Jamese Bonda v "Povolení zabíjet" - 1989 (J. Glen), ale průlom v kariéře nastal až filmem "Obvyklí podezřelí" - 1995 (B. Singer), kde za postavu gangstera Fenstera získal Independent Spirit Award.

Hlavní role přišla v roce 1997, ale "Vyděrači" (M.Brambilla) bohužel propadli. Naopak úspěch mohl Benicio slavit jako zkorumpovaný policista Javier ve snímku "Traffic - nadvláda gangů" - 2000 (S. Soderbergh) a to jak Zlatým glóbem, tak i Oscarem pro herce ve vedlejší roli. To mu otevřelo cestu k dalším zajímavým nabídkám - "Podfu(c)k" - 2000 (G. Ritchie), "Přísaha" - 2000 (S. Penn) a "21 gramů" - 2003(A. G. Iňárritu) za nějž získal nominaci na Oscara a cenu diváků na MFF v Benátkách.

V roce 2005 si zahrál ve filmu "Sin City - město hříchu" (R. Rodriguez) zkorumpovaného policistu jménem Malej Jackie. Zajímavostí je, že tuto postavu ztvárnil přesně tak, jak ji Miller nakreslil, dokonce se domlouval s odborníky, jak vypouštět cigaretový dým, aby byl efekt totožný s komiksovým! Benicio Del Toro je totiž známý svým perfekcionalismem, pro roli je schopen udělat cokoliv, například ve snímku "Strach a hnus v Las Vegas" - 1998 (T. Gilliam) šel ve stopách knižní předlohy tak daleko, že se popálil cigaretou, tyto scény však byly z filmu vystřiženy.

V roce 1995 natočil svůj krátkometrážní režijní debut "Submission".

Autor: Noerona

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

19 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Fenomén Underground

17:25 - 18:20

34 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

4 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Benicio Del Toro

Del Toro Benicio

Mercè Lleixà

Lleixà Mercè

Naposled navštívené:
Benicio Del Toro

Del Toro Benicio

Mercè Lleixà

Lleixà Mercè