Zari

Albert Dekker

Povolání:
Národnost:
Narození:
20.12. 1905, Brooklyn, New York
Úmrtí:
5.5. 1968, Hollywood, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Příjemný vzhled, kultivovaný projev, přirozená inteligence a šarmantní vystupování – to vše byl v jedné osobě herec Albert Dekker. Narodil se 20. prosince roku 1905 v Brooklynu v New Yorku. Jeho rodné jméno znělo Albert Van Ecke, příjmení Dekker přijal až později jako jméno umělecké. Jednalo se o rodné jméno jeho matky.

1/HERECKÉ ZAČÁTKY
Albert Dekker vystudoval univerzitu BOWDOIN COLLEGE v Maine. Původně zamýšlel stát se psychologem nebo psychiatrem. Vzhledem však ke skutečnosti, že Albert vystupoval často na různých školních představeních a podával výborné herecké výkony, povšiml si talentovaného mladého muže přítel významného amerického divadelního herce Alfreda Lunta. Díky doporučení Luntova přítele se Albert Dekker ocitl na jevišti a zdokonaloval se ve svém hereckém projevu. S Albertem Luntem se během dlouhodobé spolupráce spřátelili. V roce 1937 pak vstoupil i do filmové branže jako známá a oblíbená hvězda slavné Broadwaye.

2/ FILMOVÁ KARIÉRA
Ačkoliv Dekkerův vzhled (blond vlasy a modré oči) jej spíše předurčoval pro ztvárnění kladných rolí, on sám měl raději hrdiny záporné či alespoň hlubší charakterní role. Ve složitějších rolích viděl větší příležitost zdokonalovat své herectví a podat přesvědčivější prožitek na rozdíl od kladných, avšak často spíše povrchnějších postav. Během své filmové kariéry natočil Albert Dekker více než 100 filmů, mezi něž náleží např:
Doktor Kyklop, 1940
Dva roky námořníkem, 1946
Dohoda mezi gentlemany, 1947
Na východ od ráje, 1955
Náhle minulé léto, 1959
Uprostřed noci, 1959

První jmenovaný film, DOKTOR KYKLOP, je považován za nejslavnější Dekkerovu roli. Jednalo se o postavu šíleného vědce, jehož děsivým počinem je zmenšení pěti lidí do velikosti panenek. Albert Dekker zde podal naprosto strhující výkon, díky němuž je tento film považován za kultovní.

3/ BROADWAYSKÝ ÚSPĚCH
V padesátých letech se Albert Dekker často objevoval v britské televizi, ale zřejmě největším úspěchem z tohoto období je pro změnu opět divadelní role. Na Broadwayi ztvárnil Willy Lomana v dramatu Smrt obchodního cestujícího. Byl prý natolik přesvědčivý v této roli, že:
„...jeho devítiletý syn po zahrané sebevraždě přiběhl ze zákulisí na jeviště, aby se přesvědčil, že je otec naživu.“ (cit. Austin, J. – Vyšinutý Hollywood, str. 29)
Dalším divadelním triumfem Alberta Dekkera byl vévoda z Norfolku ve hře Člověk pro každé počasí, za níž získal cenu Tony. Společně se Spencerem Tracym si sekundovali ve hře Roztržka, jež byla rovněž oceněna kladnou kritikou.

4/ POLITICKÁ KARIÉRA
Pro možnou politickou kariéru měl Albert Dekker téměř vynikající profil. Žil v poklidném manželství s bývalou newyorskou herečkou Esther Guerini, s níž se oženil roku 1929. Z manželství vzešli dva synové a dcera. Výborné rodinné zázemí a profil vzorného otce – to byla jistě pozitiva pro důvěryhodnost člověka s politickými ambicemi. V roce 1944 se stal poslancem za demokraty ve státě Californie. Ve svém postavení hájil zájmy svobodných matek. Pokoušel se také vetovat zákon o trestu smrti, ale tento jeho krok se setkal s nepochopením. Tehdy jeho politická činnost trvala dva roky.

V padesátých letech pracoval Albert Dekker v kalifornské státní správě. Za urážku senátora Josepha Mc Carthyho mu bylo dokonce vyhrožováno smrtí. Jeho politická angažovanost a náhlá hrubost v jeho postavení, jež se rozhodně neslučovala s kultivovaným projevem známého herce, vyústila až v odpor Hollywoodu. Nežli se pak objevil v nějakém filmu, bylo nutné jeho účast schválit, zda je Dekkerovo obsazení do projektu vzhledem k jeho politickým aktivitám vůbec vhodné. V Dekkerův neprospěch tehdy mluvil také fakt, že jeho žena Esther byla předsedkyní Amerického ženského kongresu. Levicově a komunisticky orientovaná politická činnost nebyla v té době v Americe vůbec vítaná.

5/ ZAČÁTEK KONCE
Přelom 50. a 60. let lze považovat za černé období, jež vyvrcholilo hercovou předčasnou smrtí. Zřejmě v té době došlo k rozpadu manželství s Esther Guerini, bližší podrobnosti však nejsou známy. Ve známost ale vešla jiná, daleko větší osobní tragédie, Alberta a Esther – jejich šestnáctiletý syn zemřel na následek nezaviněného sebepostřelení.

Vzhledem k politickým změnám se Dekker mohl sice vrátit k filmování, ovšem hercova psychika již byla narušena následkem všech ran osudu, s nimiž se musel potýkat. Koncem 60. let podepsal smlouvu na natáčení „spaghetti westernu“ v Itálii. Dle výpovědi jeho přátel byl prý Albert Dekker v hluboké depresi a to i přesto, že po boku mu stála půvabná Geraldine Saunders, jeho snoubenka.

6/ ZÁHADNÉ ÚMRTÍ
Albert Dekker se svou snoubenkou Geraldine navštívili dne 2. května 1968 premiéru nové hry Zero Mostela ve významném hollywoodském divadle. Do oficielního zpečetění jejich vztahu zbýval jeden měsíc, osud však rozhodl jinak...
O den později Geraldine svému nastávajícímu bezúspěšně volala, byli s Albertem domluveni, že opět navštíví nějaký významný podnik. Telefon však nikdo nezvedal. O den později přišla Geraldine ke dveřím bytu svého přítele a vsunula pod dveře vzkaz. Další vzkazy od přátel byly přilepené přímo na dveřích. Ale k žádné reakci ani k vyzvednutí vzkazu nedošlo. Vystrašená Geraldine tedy další den požádala správce domu o otevření dveří. Po otevření dveří do bytu nezpozorovali správce s Dekkerovou snoubenkou nic podezřelého, zarážející byla ale zevnitř zamčená koupelna. Bylo třeba násilného otevření dveří, jež odhalilo hrůzný pohled...

Ne, není vhodné s ohledem na možné dětské čtenáře v tomto veřejně dostupném článku popisovat bližší okolnosti nálezu a stavu Dekkerova těla. Řekněme si jen toto – Dekker zřejmě trpěl těžkou deviací, jíž podřídil svůj intimní život, před veřejností se mu však dařilo tyto praktiky tajit. V hercově bytě bylo nalezeno mnoho časopisů a pomůcek s pornografickou tématikou.

Jeho smrt byla uzavřena jako sebevražda. Koupelna byla zamčená zevnitř, tudíž bylo vyloučeno jakékoliv cizí zavinění. Podle výpovědí svědků však v bytě chyběly některé vzácné artefakty, které Dekker vlastnil. Ztratit se také mělo 70 tisíc dolarů z honorářů. Vstupní dveře do bytu byly zamčené, ale zajištěné řetízkem z vnitřní strany nikoliv. Mohl snad někdo Dekkera ke smrti donutit a přikázat mu mj. se uzamknout v koupelně zevnitř? Kdo ví...ačkoliv bylo vyšetřování uzavřeno jako sebevražda, pro Hollywood se odchod na věčnost u kultivovaného herce Alberta Dekkera stal dosud nevysvětlenou záhadou.


Použitá fakta čerpána z této publikace:
AUSTIN, John: Vyšinutý Hollywood, vydal Clarton, spol. s r. o., Praha, 1993, 1. vydání

Autor: Petra.Barbie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1997) [TV pořad]

09:05 - 09:45

8 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Nejkrásnější treky Evropy

08:45 - 09:15

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Hříchy pro diváky detektivek (...

09:00 - 10:15

13 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Prima - Autosalon.tv

08:55 - 10:10

18 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Albert Dekker

Dekker Albert

Naposled navštívené:
Albert Dekker

Dekker Albert