Zari

Denys de La Patellière

Povolání:
Národnost:
Narození:
8.3. 1921, Nantes, Francie
Úmrtí:
21.7. 2013, Dinard, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzský režisér Denys de La Patelliere pochází ze starobylé šlechtické rodiny (celým jménem Denys Dubois de La Patelliere) a původně se měl stát důstojníkem. Studoval prestižní vojenskou školu v St. Cyr, zúčastnil se druhé světové války, v jejímž závěru se uplatnil jako člen osvobozenecké armády, která se podílela na likvidaci fašistické moci ve Francii. Denys si ale v té době uvědomil, že válka a armáda není nic pro něj a dal průchod svým uměleckým zájmům.

Jako redaktor začal po válce psát pro filmové časopisy, souběžně se prosadil jako asistent režie a spolupracoval s režiséry takových jmen jako byli Maurice Labro, Richard Pottier nebo Georges Lacombe. Začal psát i scénáře a první výraznou stopu zanechal jako autor předlohy a pomocný režisér k filmu BEZ SUTANY (Le défroqué, 1954), v němž hlavní roli hrál Pierre Fresnay. S ním také Denys de La Patelliere natočil svůj režijní debut ARISTOKRATÉ (Les aristocrats, 1955). Tato jeho první práce za kamerou souvisela s tím, že nebyl spokojen se zpracováním vlastního scénáře a jako režisér se uplatňoval i nadále.

Denys de La Patelliere sice generačně patřil k okruhu francouzské nové vlny, ale novátorské přístupy ve filmu mu byly cizí a sázel na osvědčené postupy, také v hereckém obsazení spoléhal na zavedené matadory francouzského filmu. Z několikeré spolupráce s Jeanem Gabinem připomeňme dva mimořádně úspěšné filmy BURZIÁNI (Les grandes familles, 1959) a LUČNÍ ULICE (Rue des Prairies, 1959), úspěšný byl také titul NEVÍTANÝ DĚDIC (Le bateau ďÉmile, 1962) s Lino Venturou a Annie Girardot v hlavních rolích.

Z další spolupráce režiséra s Jeanem Gabinem si zmínku zasluhuje gangsterka RVAČKA V PANAMĚ (Du rififi a Paname, 1966), na druhou stranu pokus spojit dvě velké hvězdy francouzské kinematografie TETOVANÝ (Le tatoué, 1968) vyšel rozpačitě, protože na vzniku filmu se negativně podepsala animozita mezi Jeanem Gabinem a Louisem de Funesem. Počátkem sedmdesátých let upustil Denys de La Patelliere od filmové režie a nadále se uplatňoval především v televizi, kde točil televizní seriály, později realizoval také některé příběhy s komisařem Maigretem. Jeho poslední filmovou režií byl válečný snímek DIAMANTOVÉ MEČE (Les épées de diamants, 1993) s účastí řady českých herců.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

40 minut již uběhlo
110 minut zbývá do konce

ČT2 - Zveme vás... na výlov rybníka

02:25 - 03:00

30 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:55 - 03:00

60 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:45 - 03:55

10 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Denys de La Patellière

de La Patellière Denys

Dimitrij Plichta

Plichta Dimitrij

Naposled navštívené:
Denys de La Patellière

de La Patellière Denys

Dimitrij Plichta

Plichta Dimitrij