Zari

Lemmy

Povolání:
Rodné jméno:
Ian Fraser Kilmister
Známý jako:
Lemmy the Lurch
Národnost:
Narození:
24.12. 1945, Stoke-on-Trent, Staffordshire, Anglie
Úmrtí:
28.12. 2015, Los Angeles, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Lemmy, vlastním jménem Ian Fraser Kilmister, nar. 24. 12. 1945, Stoke-on-Trent, Stafforsdhire, Anglie, zemřel 28. 12. 2015, Los Angeles, Kalifornie, USA. Patří mezi nejvýznačnější osobnosti rockové hudby, zejména žánru heavy metal. Charakteristický pro něho byl chraplavý hlas a zároveň způsob zpěvu na mikrofon, stejně jako nezaměnitelný styl hraní na baskytaru.

V deseti letech se jeho rodina, již s nevlastním otcem, přestěhovala do Walesu - města Benllech. Když v pubertě zjistil, že se děvčatům líbí kluci s kytarou, začal hrát s místními skupinami Rainmakers, Motown Sect, Opal Butterfly, Sam Gopal a nejznámější byla Rockin´Vickers. Koncem šedesátých let pracoval jako bedňák u Jimiho Hendrixe a kapely The Nice. V roce 1971 se stal členem skupiny Hawkwind. Protože nebyl zdatný hráč na baskytaru, vytvořil si vlastní specifický styl hraní, který ho proslavil. Po aféře s drogami v roce 1975, kdy byl zatčen na hranicích USA a Kanady a uvězněn na pět dní, byl Lemmy z Hawkwind vyhozen.

Zakládá skupinu Bastard s kytaristou Larry Wallisem a bubeníkem Lucasem Foxem. Kvůli nepřijatelnému názvu pro americké posluchače je na radu manažera kapela přejmenována na Motörhead, čímž začíná nejslavnější část kariéry hudebníka. Během svého třicetiletého působení skupina vydala dvacet sedm alb a byla několikrát nominována na cenu Grammy. A i když Motörhead prošli mnoha změnami, zakladatel Lemmy vždy zůstával jako pilíř kapely.

Lemmy vystupoval i ve více než deseti filmech v cameo rolích. V roce 2010 natočili Greg Olliver a Wes Orshoski životopisný dokument s názvem Lemmy Forever, kde hudebník vypráví o své kariéře, kamarádech, vystoupeních se známými kapelami, a také o svých koníčcích a zájmech, z nichž je asi nejznámější sbírka nacistických relikvií.

Lemmy zemřel ve věku sedmdesáti let 28. 12. 2015. Celý život se nezříkal alkoholu, cigaret aani drog. I když mu byla diagnostikována cukrovka a hypertenze, nijak zvlášť se neomezoval. Po velké narozeninové párty čtyři dny před smrtí se mu udělalo špatně a přátelé ho odvezli na vyšetření do nemocnice, kde lékaři zjistili rakovinu mozku a krku. Za dva dny Lemmy umírá. Jeho urna je uložena na hřbitově Forest Lawn Memorial Park v Los Angeles.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Superdebata o vztahu národní a...

20:10 - 22:00

24 minut již uběhlo
86 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

20:00 - 20:50

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

14 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

19 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Lemmy

Lemmy

Naposled navštívené:
 Lemmy

Lemmy