Zari

Joseph Cotten

Povolání:
Rodné jméno:
Joseph Cheshire Cotten
Národnost:
Narození:
13.5. 1905, Petersburg, Virginie, USA
Úmrtí:
5.2. 1994, Westwood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Divadelní a filmový herec Joseph Cotten Cheshire se narodil dne 15. 5. 1905, v Petersburgu, Virginia, USA, do dobře situované jižanské rodiny, a byl nejstarším ze tří synů. Dětství trávil s bratry vždy v létě v domě své tety a strýce ve Virginia Beach. A tam, v již v ranném věku objevil vášeň, ve které ho silně povzbuzovala teta. Vyprávění, recitování, čtení zajímavých divadelních děl. Joseph Cotten vystudoval herectví na Hickmanově divadelní škole ve Washingtonu, DC. Díky propojení na Miami Herald Tribune se mu podařilo získat práci asistenta-managera v New Yorku. V roce 1929 byl najat na jednu divadelní sezonu v divadle Copley v Bostonu. Rozšířil tak své divadelní zkušenosti, o další zajímavé role, a nakonec byl natolik úspěšný, že byl pozván na divadelní prkna Broadway v roce 1930. O rok později se oženil se známou klavíristkou Lenore La Mont, se kterou se žil až do její smrti – 1960, v neobyčejně dobrém, pohodovém a šťastném manželství, ze kterého měli jedinou dceru.

Joseph Cotten si vzal na starost mimo svou práci v divadle i práci režisera. rozhlasových pořadů. Jednoho dne se setkal na konkurzu s ambiciózním, začínajícím hercem, režiserem, spisovatelem, a producentem Orsonem Wellesem. Tak dostal z počátku jen díky Wellesovým konekcím, známostem ale především přátelství s ním šanci dostat se k filmu. Jejich přátelství se datovalo od roku 1936 až do Wellesovy smrti. Odborníci se shodují v tom, že Cotten nemohl mít lepší příchod do filmového umění než byla role Jeda Lelanda v Občanu Kaneovi z roku 1941 (film měl devět nominací, Oscara však získali autoři scénáře a předlohy Herman J.Mankiewicz a Orson Welles), V následujícím roce hrají Cotten a Welles opět spolu v Ambersonových 1942, ale ani tento výborný film nebyl oceněn. Následující rok to byl příběh z nacistického Německa - Journey Into Fear - Cesta strachu 1943. Cotten s některými Wellesovými připomínkami a nápady k němu napsal scénář. V roce 1943 Joseph zahajuje spolupráci s producentem Davidem O. Selznickem, a to zahájilo rozšíření jeho velmi úspěšné filmové kariéry. Tento 190 cm vysoký sympatický, inteligentní, schopný muž se objevil vedle švédské hvězdy Ingrid Bergmanové a perfektního Charlese Boyera v Plynových lampách – Gaslight z roku 1944. Poté hraje s herečkami Jeniffer Jones, Teresa Wright a nebo s temperamentní Lorettou Young. Hraje chladnokrevného zabijáka Charlieho ve snímku Shadow a Doubt, v režii Alfreda Hitchcocka rok 1943. S Jennifer Jones společně hráli ve čtyřech filmech - válečné drama - Protože jsi odešel - Since You Went Away 1944, romantické drama Love Letters 1945, ve westernu Duel in the Sun – Duel na slunci s výborným Gregory Peckem -1946, Portrait of Jennie 1948. Hrál s Wellesem také v Othellovi, menší roli člena římského senátu, rok 1952. Necítil se však nijak ukřivděný, nebo nešťastný, když se pozvolna vracel k divadelním rolím. Natáčel také pro TV příběhy ze soudních síní, kterým se pak říkalo Joseph Cotten Show. Hrál ve filmu Dotek zla -1958. O spolupráci s Orsonem Wellesem řekl : je výbušný, sopečný, divoký, pobuřující, obětující, ano, je to umělec, a je geniální, a neříkám to jen proto, že je to můj přítel.

Po smrti první ženy se roku 1960 setkal Cotten s anglickou herečka Patricií Medina, se kterou se za pár měsíců dne 20. 10. 1960 oženil. Rok 1964 byl datem, kdy se Cotten opět vrátil k filmu a uvádí, a režíruje vysílání Hollywood-Dame-horror-movie žánr, ve kterém účinkují herečky velkých jmen jako Bette Davis, Olivia DeHavilland, Agens Moorehead, komentují a bonmotují své zážitky z natáčení. Následně bylo dalším zajímavým trendem setkávání filmových hvězd v proslulém Ed Sullivan Show. Joseph Cotten pracoval pro Hollywood až do začátku roku 1980, a pokračoval v TV seriálech jako Love Boat – Loď lásky, do roku 1981.

Je zajímavé, ba až smutné, že Joseph Cotten nebyl nikdy ve své vlasti oceněn jakoukoliv hereckou, či filmovou cenou. O tuto poctu se postarala alespoň Evropa, a s ní i proslulý filmový festival v Benátkách, kde získal hlavní cenu za nejlepšího herce v roli - Portrét Jennie z 1948, která patřila mezi jeho nejoblíbenější. Joseph Cotten zemřel na pneumonii (otok na plicích) dne 6. 2. 1994 ve Westwoodu, California, USA





Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Společně to zvládnem!

20:10 - 21:25

13 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

113 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

20:20 - 21:40

3 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Prima - Zrádci

20:15 - 21:35

8 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Joseph Cotten

Cotten Joseph

Pronásledovaní (The Haunted)

Pronásledovaní
The Haunted

Danielle Lauder

Lauder Danielle

Naposled navštívené:
Joseph Cotten

Cotten Joseph

Pronásledovaní (The Haunted)

Pronásledovaní
The Haunted

Danielle Lauder

Lauder Danielle