Zari

William Conrad

Povolání:
Rodné jméno:
William Cann
Národnost:
Narození:
27.9. 1920, Louisville, Kentucky, USA
Úmrtí:
11.2. 1994, Hollywood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americký herec William Conrad (vl. jménem William Cann) , známý svou XXL postavou a sametovým barytonem se narodil 27.09.1920 v Louisville (stát Kentucky, USA). K umění měl odmala blízko, neboť jeho otec byl vlastníkem divadla. Sám William započal svou kariéru jako hlasatel, dramaturg a režisér v Los Angeleské rozhlasové stanici KMPC, odkud v roce 1942 narukoval do armády, aby se jako stíhací pilot se zapojil do bojů 2. světové války.

Po roce 1945 se (už s hodností kapitána US Army Air Force) do rozhlasu vrátil a pokračoval ve své přerušené práci. Právě zde mohl totiž naplno uplatnit svůj zvučný hlas, s nímž brzy dokázal hotová kouzla. Na rozhlasových vlnách tak ztvárnil nekonečnou řadu postav a rolí, z nichž nejrozsáhlejší byl šerif Matt Dillon z westernového seriálu Gunsmoke (1952-1961). Ani obrovská popularita této rozhlasové postavy ale nepřispěla k tomu, aby si W. Conrad zahrál svého Dillona i ve filmu - televizní producenty pravděpodobně vylekala Conradova výrazně zaoblená postava a raději jej nahradili Jamesem Arnessem.

Před filmovou kamerou herec poprvé stanul už v roce 1946, kdy si zahrál po boku Burta Lancastera ve snímku The Killers (Zabijáci). Brzy poté následovaly další role, především, patrně díky Conradově drsnému výrazu a mohutné fyziognomii, různých "záporáků". V pozdějších letech se jeho doménou stala hlavně televize a její pořady, hlavně pak seriály, kde se projevil nejen jako herec, ale i jako režisér a producent. Podílel se na vzniku celé řady nízkorozpočtových snímků, převážně westernů ale i např. horrorů Brainstorm (1965) a Two on a Guillotine (1965). Mimo to využil i svých rozhlasových zkušeností a jako "Bill Conrad" se s chutí se věnoval i dabingu (převážně postaviček animovaných seriálů), kde dal znovu vyniknout svým hlasovým schopnostem. Svůj hlas neváhal propůjčit ani reklamě.

V 80. letech se jako major Karzof objevil v detektivním seriálu To je vražda, napsala a tomuto tématu zůstal věrný i v seriálu Matlock (role: James McShane). U amerických i evropských diváků však William Conrad proslul hlavně jako nerudný státní návladní Jason McCabe, zvaný "Tlusťoch" v seriálu Jake a Tlusťoch. Bohužel to ale byla jedna z jeho posledních rolí, brzy po dokončení seriálu onemocněl a 11.02.1994 umírá na zástavu srdce v kalifornském Los Angeles. Je pohřben na Forest Lawn Memorial Park - přírodním hřbitově nedaleko Hollywoodu.

William Conrad byl za svého života 2x ženatý - s první ženou jménem Susie prožil 30 let a měli spolu syna Christophera, pozdějšího úspěšného reklamního fotografa. Po její smrti se znovu oženil s Tippy, vdovou po svém příteli, televizním hlasateli Chetu Huntleyovi.

Během života si William Conrad na žádné oslavování a podobné oficiality příliš nepotrpěl, takže největšího ocenění se mu asi dostalo až posmrtně, když byl roku 1997 slavnostně zvolen do rozhlasové Síně slávy.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
William Conrad

Conrad William

Naposled navštívené:
William Conrad

Conrad William