Zari

Jiří Cirkl

Povolání:
Národnost:
Narození:
28.7. 1920, Kolín, Československo
Úmrtí:
12.1. 1996, Praha, Česká republika
Životopis (biografie) / Informace:
Scénárista a dramaturg Jiří Cirkl spatřil světlo světa dne 28. července 1920 v Kolíně. Po řádném středoškolském studiu pokračoval na filozofické fakultě University Karlovy v Praze. Po okupaci České republiky a zavření vysokých škol nacisty byl nucen studia přerušit. Vystřídal větší počet zaměstnání a po definitivním konci 2. sv. války přerušená vysokoškolská studia dokončil.

V profesní dráze navázal na předcházející pokusy o literární činnost. Sám uváděl, že již od svých třinácti let byl touto literární zálibou zasažený a své literární práce zaměřil především v jinošských letech na děti a mládež. Z počátečních pokusů i snahy uplatnit se v literatuře, vypracoval se až do pozice šéfredaktora.nakladatelství Mladá fronta. V té době také poprvé spolupracoval s filmovými studii. Nejprve jako externí dramatik a v roce 1949 byl konečně přijat jako stálý dramaturg a scénárista Filmového studia Barrandov.

První Cirklův scénář, který byl odsouhlasen k realizaci, byl Malý partyzán /1951/, podle divadelní hry Václava Vaňátka. Již v této době spolupracoval s režisérem Pavlem Blumenfeldem, režisérem tohoto filmu, což se projevilo v roce 1959, kdy s tímto režisérem byl spoluautorem scénáři filmu Křižovatky. Za úspěšný lze považovat i Cirklův scénář k filmu Smrt v sedle /1958/. Šlo o první film režiséra Jindřicha Poláka, který spolupracoval s Jiřím Cirklem v celém průběhu natáčení. S režisérem Blumefeldem se v roce 1964 setkali opět při práci na filmu Strakatí andělé, který byl zaměřen k problémům vztahů mladé generace k starším spoluobčanům. Velmi úspěšný byl Cirklův scénář k filmu Bylo nás deset /1963/ , na kterém pracoval společně s Antonínem Kachlíkem.

V tomto filmu se objevil i jako herec v roli plukovníka v souladu se svým scénářem. Rovněž tento film je i do současné doby divácky velmi úspěšný a je opakovaně editován ve formátu DVD. V roce 1967 spolupracoval též na scénáři filmu Zázračný hlavolam. Film volně navázal na Foglarovy Rychlé šípy. Nutno vzpomenou i film, Kde řeky mají slunce /1961/, který vznikl ze spolupráce režiséra Václava Kršky s Jiřím Cirklem. Film byl ve své době chválen zejména filmovými kritiky a byl i divácky úspěšný. Scénáristická činnost Jiřího Cirkla se vyvíjela i v létech následujících, když v roce 1973 se podílel spolu s vedoucím dramaturgie Karlem Copem a režisérem Ivo Tomanem na scénáři filmu Výstřely v Mariánských lázních, natočeného v koprodukci s tehdejší kinematografií NDR. Film pojednával o fémové vraždě Theodora Lessinga, který uprchl z nacistického Německa v roce 1933 a byl pro své antifašistické názory pronásledován a zavražděn.

Ke své scénáristické práci na filmech pro mládež se Jiří Cirkl vrátil v roce 1975, kdy společně s Ladislavem Dvorským spolupracoval na scénáři pro film Nevěsta s nejkrásnějšíma očima, režiséra Jana Schmidta, který byl natočen v koprodukci s bulharskou kinematografií.

Posledním filmem, na kterém se podílel s režisérem Štěpánem Skalským, byl film z roku 1981 Zakázaný výlet.

Scénárista a dramaturg Jiří Cirkl zemřel ve věku nedožitých 75 let.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

01:45 - 02:15

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatopené osudy (2008) [TV seri...

02:00 - 02:20

5 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:40 - 02:55

25 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

20 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiří Cirkl

Cirkl Jiří

Lou Krugman

Krugman Lou

Naposled navštívené:
Jiří Cirkl

Cirkl Jiří

Lou Krugman

Krugman Lou