Zari

John Cazale

Povolání:
Národnost:
Narození:
12.8. 1935, Boston, Massachusetts, USA
Úmrtí:
12.3. 1978, New York, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
americký herec, který během své kariéry vytvořil role sice v malém počtu filmů, avšak byly to filmy velice významné (Kmotr, Kmotr II, Rozhovor, Psí odpoledne či Lovec jelenů).
John Cazale se narodil v roce 1935 v Bostonu. Navštěvoval postupovou školu ve městě Williamstown ve státě Massachusetts. Ta se snažila své studenty naučit být sami sebou, než by se měli držet nějakých oficiálních a zaběhnutých směrnicí. John se zajímal pouze o herectví. Po této škole navštěvoval liberální herecké kursy na Oberlin College v Ohiu. Odtud přešel do Charles Playhouse na Bostonské univerzitě. V roce 1962 zavítal do New Yorku.
Zde pracoval jako herec v komparsu a nebo vytvářel drobné roličky. Aby v pořádku splácel nájem a jedl pravidelně, musel vykonávat různá zaměstnání. Živil se jako taxikář, krátkodobě vařil, či získal místo poslíčka ve společnosti Standard Oil. Zde se setkal s další ctižádostivým hercem – Al Pacinem.
Žili spolu v obecním domě v Provincetownu ve státě Massachusetts. Cazale i Pacino spolu hráli ve hře Israela Horovitze „The Indian Wants the Bronx“. V roce 1968 byla produkce přenesena na Off Broadway. Oba herci vyhráli ceny Obies. Po obdržení této ceny pracoval v show „Line“, nejprve v Off Broadway v kavárně La Mama a později v divadle Theatre de Lys. Opět vyhrál cenu Obie.
Svůj filmový debut si odbyl v kratičkém snímku režiséra Marvina Starkmana Americká cesta (The American Way, 1962). Film byl promítán v roce 1965 na festivalu v Bergamu. O několik let později jej režisér Francis Ford Coppola obsadil do slavného filmu Kmotr. Vytvořil zde postavu Freda, druhorozeného syna Dona Corleona.
Ve druhém pokračování je Fredo osudovou postavou příběhu. Fredo se v něm spojuje bezděčně s nepřáteli rodiny Corleonů. Dochází k rozkmotření mezi ním a Michaelem a nakonec je zavražděn.
V roce 1975 přišla role v dalším vynikajícím filmu. Sidney Lumet jej obsadil do kriminálního dramatu Psí odpoledne (Dog afternoon).
Po návratu na jeviště v roce 1976 vytvořil postavu Anděla v Shakespeareově hře Oko za oko (Measure for measure). V této době se zamiloval do své méně známé 27leté kolegyně Meryl Streepové.
Spolu s ní a s hercem Robertem de Niro se objevil ve svém posledním snímku, válečné drama, Lovci jelenů (The Deer Hunter). Během filmování se Cazale cítil stále unavený a letargický. Meryl jej donutila navštívit lékaře. Diagnóza zněla – nevyléčitelná rakovina kostí. Byl to šok. Cazale se rozhodl, že bude zápasit o naději. Režisér Cimono čelil silnému tlaku při natáčení filmu Lovci jelenů, aby Johna Cazaleho nahradil někým jiným.
John Cazale nakonec svému onemocnění 12. 3. 1978 podlehl. Po boku měl svoji milovanou Meril Streepovou. Film Lovec jelenů přišel do kin až devět měsíců po jeho smrti. Kolegové o něm říkali, že by si Oscara plně zasloužil i posmrtně. Byl všemi považován za nesobeckého umělce.

Autor: hvezdyn

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

5 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Když se Seina vylije z břehů

16:35 - 17:25

45 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

40 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Cazale

Cazale John

Naposled navštívené:
John Cazale

Cazale John