Zari

John Candy

Rodné jméno:
John Franklin Candy
Národnost:
Narození:
31.10. 1950, Toronto, Ontario, Kanada
Úmrtí:
4.3. 1994, Durango, Mexiko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec, scenárista a producent John Franklin Candy se narodil 31. října 1950 v kanadském Torontu do nemajetné, zato však poměrně silně katolické založené rodiny. Jeho otec, který zemřel, když bylo Johnovi necelých pět let, byl anglicko-skotského a maminka polsko-ukrajinského původu. Během studia Katolické střední školy Neila McNeila v Torontu patřil Candy mezi vášnivé sportovce, zvláště pak vynikal v hokeji a fotbale. Slibnou sportovní kariéru mu ale zhatilo těžké poranění kolena, po kterém už na aktivní sport nebylo ani pomyšlení. Candy se proto se zapsal na Centennial College, kde studoval žurnalistiku a potom pokračoval na McMaster University v Hamiltonu.

Když mu nevyšly sportovní plány, zaměřil svou pozornost na herectví a brzy se ukázalo, že to byl vynikající tah. Po vysoké škole se soustředil převážně na divadlo (dva roky byl členem chicagské divadelní skupiny Second City Theatre a v Totontu založil divadelní soubor Second City), ale od poloviny 70. let se úspěšně zařadil také mezi známé tváře filmového plátna. Natáčel jak v Kanadě, tak i v USA a díky svému komediálnímu nadání rychle získal v tomto žánru širokou severoamerickou popularitu. Postupem času se jeho jméno stalo známým i dalších světadílech, a to především díky komediím "Žbluňk" a nesmrtelným "Kokosům na sněhu".

V té době se John Candy vyhříval na předních místech žebříčků popularity, ale rozmařilý životní styl jiných hvězd mu nic neříkal - žil spokojeně se svojí rodinou (manželka Rosemary + děti Jennifer a Christopher), miloval dobré jídlo a spolu se svými přáteli Brucem McNallem a Waynem Gretzkým si koupil fotbalový klub Toronto Argonauts. Když měl na jaře roku 1994 odjet natáčet do Mexika film "Přepadení na východě", nějak se mu nechtělo. V té době už hercova váha dosahovala 170 kilogramů a ani jeho celkový zdravotní stav nebyl nikterak ideální. Navíc zde byla vrozená rodinná indispozice - jeho otec i děděček zemřeli v poměrně raném věku na infarkt. A právě to se stalo osudným i Candymu: horké mexické podnebí i značné vyčerpání organismu se mu v pouhých čtyřiačtyřiceti letech stala osudnými. John Candy zemřel v noci 4.3. 1994 v mexickém hotelu na silný infarkt, a to pouhé dvě scény před koncem natáčení.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

31 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

12:20 - 13:15

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:30 - 13:40

31 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:20 - 13:20

41 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Candy

Candy John

Naposled navštívené:
John Candy

Candy John