Zari

Tim Burton

Rodné jméno:
Timothy Walter Burton
Národnost:
Věk:
66
Narození:
25.8. 1958, Burbank, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Výtvarník, režisér, scenárista, spisovatel, herec a producent Tim Burton, jeden z nejosobitějších tvůrců dnešního Hollywoodu, se narodil se 25. 8. 1958 v Burbanku v Kalifornii. Vystudoval animaci v kalifornském institutu umění a hned na to začal tvořit krátké animované filmy. Jedním z jeho prvních snímků je dnes již kultovní Vincent z roku 1982. Následoval úspěšný celovečerní debut Pee-Wee a jeho dobrodružství. V průběhu let 1988 až 1990 pak vytvořil tři celovečerní snímky, které se nadobro zapsaly do historie filmu. Jsou jimi duchařská komedie s Michaelem Keatonem Beetlejuice, Batman a Střihoruký Edward. Mezi další úspěšné Burtonovy snímky patří horor Ospalá díra, Velká ryba, Mrtvá nevěsta a adaptace dětské literární klasiky Karlík a továrna na čokoládu.

zdroj: ČT

Životopis (biografie) / Informace:
Filmové dílo amerického režiséra Tima Burtona je českému divákovi dobře známé, většina jeho celovečerních filmů se po různých peripetiích dostala do českých kin, příp. do televize. Burton je jedním z mála filmových režisérů, kteří jsou na jedné straně považováni za kultovní tvůrce, a na straně druhé si poctivě zachovávají relativně stabilní poetiku vlastních děl. Burton zcela explicitně navazuje na styl hororových filmů spojených především se jménem herce Vincenta Price, který se stal téměř kultovní postavou nízkorozpočtových filmů Rogera Cormana a americké společnosti American Intenational Picture, jež v šedesátých letech produkovala např. filmové adaptace literárních děl Edgara Allena Poea (House of Usher, 1960, The Pit and the Pendulum, 1961, The Raven, 1963 atd.). Samotný Vincent Price se pro Burtona stal ztělesněním jeho poetiky spočívající ve znepokojivé kombinaci zvláštnosti až absurdity s ustrnulými modely lidského myšlení a jednání. Burtonovy hlavní postavy jsou často v základu jednoduše bizarní, tedy zcela pochopitelně vyčleněné ze společnosti, ať už z důvodu své jinakosti (např. Střihoruký Edward nebo Ed Wood), nebo z důvodu své výjimečnosti oproti ostatním (např. Batman či konstábl Ichabod Crane z filmu Ospalá díra).
Tim Burton začínal jako animátor studia Disney, pro které především natočil dvě krátká díla: šestiminutového animovaného Vincenta (1982), jenž rozehrává temné představy v hlavě malého chlapce obdivujícího již zmíněného Vincenta Price (osobně namluvil komentář k tomuto dílku)
a krátkometrážního černobílého Frankenweenieho (1984) pojednávajícího o chlapci, který se rozhodne oživit svého mrtvého psa. Studio Disney obě díla příliš neocenilo vzhledem k temné, bizarní poetice odporující slunnému světu většiny jejich děl, ale všimlo si nesporného talentu samotného tvůrce. V krátkém sledu po sobě Burton natočil tři celovečerní snímky, které se zapsaly do historie filmu
a učinily z Burtona umělce kultovního obdivu. Jde o filmy Beetlejuice (1988), Batman (1989), Střihoruký Edward (1990), poslední z nich navíc spojil Burtona s hercem Johnny Deppem, jenž se stal režisérovým oblíbeným představitelem podivínů (dále např. filmy Ed Wood, 1994, Ospalá díra, 1999, Karlík a továrna na čokoládu, 2005 nebo zatím poslední film Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, 2007).
V rámci padesátiletého výročí narození režiséra Tima Burtona, jenž originálním způsobem propojuje nevinně dětský svět s krutostí světa lidských depresí a strachu, uvedeme jednak jeho zmíněné krátké filmy (Vincent a Frankenweenie), jednak několik jeho filmů celovečerních: Ospalou díru, Karlíka a továrnu na čokoládu a Mrtvou nevěstu, ve které se Burton vrátil ke své milované animaci.
Festival Zlín 2008

Životopis (biografie) / Informace:
Jeden z nejosobitějších režisérů dnešního Hollywoodu se narodil 25. sprna 1958 v Burbanku v Kalifornii. Dětství prožil v tomto malém městě, v prostředí, jež nebylo pro rozvoj jeho imaginace a fantazie zrovna ideálním místem. Malý Tim se proto čím dál častěji uchyloval ke sledování filmů, zvláště pak horrorů, a ke kreslení výjevů z nich. Brzy se u něj projevil veliký výtvarný talent, který ho později přivedl ke studiu animace v Kalifornském institutu umění. Začal tvořit krátké animované filmy, z jeho rané tvorby stojí za pozornost zvláště šestiminutový snímek Vincent z roku 1982, který má dnes bez nadsázky kultovní status.
O 3 roky později se začal psát historie Tima Burtona – režiséra hraného filmu. Jeho celovečerním debutem se stal snímek Pee-Wee a jeho dobrodružství. Film, který spolknul 6 milionů dolarů vydělal téměř sedminásobek, což Burtonovi otevřelo dveře Hollywoodské továrny na sny. Od studia obdržel peníze na svůj vlastní film, a tak vznikla slavná duchařská komedie s Michaelem Keatonem v titulní roli, Beetlejuice. Psal se rok 1988 a Burtonova hvězda začala nezadržitelně stoupat.
Nabídka na natočení komiksové adaptace Barman přišla záhy a stala se dalším Burtonovým úspěchem. Zvláště hlavní záporná postava vraždícího vtipálka Jokera (Jack Nicholson) je nezapomenutelná. Roli netopýřího muže ztvárnil „starý známý“ z Beetlejuice, Michael Keaton. Výsledkem Burtonovy nevšední režie je jedna z nejlépe hodnocených komiksových adaptací všech dob.
Michaela Keatona poté na pozici dvorního Burtonova herce nahradil do té doby neznámý mladík, dnes jedna z největších filmových osobností, Johnny Depp. Střihoruký Edward (1990), příběh o uměle stvořeném chlapci, který má nůžky místo rukou a každým dotekem zraňuje své okolí, se stal Burtonovým osobním filmem. Buton sám připouští mnoho autobiografických rysů. Například filmové městečko a jeho obyvatelé jsou svým pokrytectvím velmi podobné jeho rodnému Burbanku. Poté Burton natočil hvězdně obsazený velkofilm Barman se vrací, ve kterém se kromě Michaela Keatona objevili Michelle Pfeiffer, Danny de Vito nebo Christopher Walken.
Po produkci dnes už kultovního loutkového filmu Předvánoční noční můra, který se natočil podle jeho scénáře, přišel další velmi osobní film, Ed Wood, pojednávající o údajně nejhorším filmovém režisérovi všech dob. Wood, jehož ztvárnil opět bezchybně Johnny Depp, je autorem legendárních béčkových sci-fi filmů a hororů z padesátých let, které Tima Burtona provázely jeho dětstvím. Právě tyto filmy ho inspirovaly i k natočení dalšího filmu, komedie o invazi mimozemšťanů Mars útočí. Jako by se v té chvíli na chvíli až mysticky propojila tvorba Eda Wooda a Tima Burtona – oba tyto filmy se staly komerčními propadáky.
Burton tento dílčí neúspěch, ač pouze komerční nikoli umělecký, odvrátil hned svým dalším snímkem, hororem Ospalá díra (1999). Film disponoval silným příběhem, neuvěřitelně temnou pohádkovou atmosférou a charismatickým hlavním hrdinou (opět Johnny Depp). Ospalá díra zařadila Burtona opět mezi nejvyhledávanější režiséry a byla mu svěřena režie předělávky slavné sci-fi Planeta opic. Paradoxně se z ní stal největší Burtonův propadák.
Obrovský talent se ovšem opět naplno projevil ve snímku z roku 2003, Velká ryba.
V roce 2005 se Burton blýskl hned dvěma velice úspěšnými filmy a zároveň dvěma splněnými sny. Konečně se dostal opět ke svému původnímu zaměření a natočil loutkovou pohádku opět s poněkud morbidním námětem, Mrtvá nevěsta. Druhým snímkem tohoto roku byla adaptace dětské literární klasiky od Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu. V obou filmech se opět naplno projevila nevyčerpatelná studnice fantazie velkého podivína Hollywoodu, Tima Burtona.



Autor: nash

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Na cestě po Mazurských jezerec...

17:00 - 17:30

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství Johanky z Arku

16:55 - 17:55

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

24 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tim Burton

Burton Tim

Naposled navštívené:
Tim Burton

Burton Tim