Zari

Charles Bronson

Povolání:
Rodné jméno:
Charles Dennis Buchinsky
Národnost:
Narození:
3.11. 1921, Ehrenfield, Pensylvánie, USA
Úmrtí:
30.8. 2003, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Charles Bronson se narodil 3. listopadu, roku 1921 v Pensylvánii, jako Charles Dennis Buchinski. Je litevského původu a pochází z patnácti dětí. Ve svých čtrnácti letech chodil pracovat se svým otcem a dalšími bratry do pensylvánských dolů. Později vystudoval jako jediný z rodiny vysokou školu. Hodně vody uplynulo než se stal hercem. Nejdříve sloužil u válečného letectva v Tichomoří v letech 1943 až 1945. Po válce vystřídal několik zaměstnání. Zkoušel být boxerem, poté začal studovat malířství a jako scénograf působil u dvou divadelních souborů ve Philadelphii.
Od roku 1947 hrál na provinčních scénách v New Yorku a jeho okolí. V roce 1949 prodělal hereckou přípravu v Pasadena Comunnity Playhouse a od roku 1951 hraje ve filmech. Nejdříve samozřejmě epizodní role. Teprve později začal dostávat hlavní role. Se svojí atletickou postavou a mužnou tváří, s ostře řezanými rysy byl nejvíce uplatňován ve westernech. Právě v roce 1960 si zahrál po boku Yula Brynnera a dalších hereckých skvostů v jednom z nejslavnějších westernů, ´Sedm statečných´ (1960), v roli Bernarda. Právě tahle role ho nejvíc proslavila, i když se o něm už v té době vědělo. O osm let později si zahrál v neméně slavném westernu ´Tenkrát na západě´ (1968), mstitele Harmoniku.
Byl obsazován i do řady akčních filmů, thrillerů, válečných filmů a do mnoha dalších s podobnou tematikou. V těchto rolích byl velice oblíbený, a už jenom jeho jméno na film táhlo. Mezi jeho další nejznámější filmy patří: ´Velký útěk´ (1962), ´Bitva v Ardenách´ (1966), ´Tucet špinavců´ (1967), ´Cestující v dešti´ (1969), ´Přání smrti´ (1974), ´Murphyho zákon´ (1986), trilogie ´Rodina policajtů´ (1995-1999) aj. To jsou zároveň jeho poslední tři filmy jeho herecké kariéry. Na kontě má od roku 1951 kolem šedesáti filmů. Hrál i v seriálech. V Hollywoodu má i svoji hvězdu na chodníku slávy.
Jeho manželkou byla v letech 1949 až 1967 Harriet Tendler. S ní měl dvě děti, dceru Suzanne Frances a syna Anthonyho Charlese.
V roce 1968 a 1990 to byla přecasně zesnulá herečka Jill Irelandová, s ní měl taky dvě děti. Dcera Suleika a adoptivní dcera Kathrin, ta s ním hrála v několika filmech. V roce 1993 se oženil potřetí a to s Kim Weeksovou.
30. srpna roku 2003 světem putuje smutná zpráva. Charles Bronson v Kalifornii, v Los Angeles, zemřel na zápal plic ve svých 82 letech.

Autor: Rocky4

Životopis (biografie) / Informace:
Americký herec litevského původu. Vyrůstal v chudé hornické rodině s patnácti dětmi a už jako šestnáctiletý musel pomáhat živit rodinu prací v dolech. Za války se přihlásil k letectvu, poté vystudoval uměleckou školu a odešel do Hollywoodu. Jeho výrazná mužná tvář a urostlá vysoká postava mu přinesly role v dobrodružných filmech, jako kupř. ve Westernu Sedm statečných, který mu zajistil velkou popularitu a další role.

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Charles Bronson

Bronson Charles

Robert Clary

Clary Robert

Naposled navštívené:
Charles Bronson

Bronson Charles

Robert Clary

Clary Robert