Zari

Danny Boyle

Národnost:
Věk:
67
Narození:
20.10. 1956, Radcliffe, Greater Manchester, Anglie, UK
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Danny Boyle se narodil 20. října 1956 v anglickém Manchesteru do irsko katolické rodiny. Matka pochází z Ballinasloe a otec také z Anglie, z irské rodiny.

Ve čtrnácti letech změnil Danny své působení ve škole (Thornleigh salesian College). Z místní školy začal chodit na semináře blízko Wigan. Otec s matkou chtěli, aby byl syn knězem, jeho srdce ho však táhlo jinam.

Po škole se stal ředitelem a režisérem několika nenápadných a posléze i prominentních divadelních společností jako Joint Stock Theatre Company, Royal Court Theatre a Royal Shakespeare Company, kde hlavně režíroval.

V 80. letech (1980) ho však přitáhla jiná modla. Televizní obrazovka. V BBC NORthern Ireland začínal Danny jako producent, později začal i režírovat. Do 90. let (1994) mu práce v BBC stačila. Pak ale dostal jednu lákavou nabídku, kterou nemohl odmítnout.

V roce 1994 dostall Danny nabídku natočit svůj celovečerní film s názvem Mělký hrob. Zde se také poznává s hercem Ewanem McGregorem. Tato černá komedie byla divácky velmi úspěšná. Ovšem kritici nezůstali mlčet a Dannymu vytkli vyprázdneěnost figur.

Danny se tak pouští do dalšího projektu s názvem Trainspotting - poslední zastávka (1996). Film byl převzat z feťáckého románu Irwina Welshe a stal se ikonou britské kinematografie 90. let a obletěl svět. Tento film udělal z Boyla hollywoodského režiséra, z Ewana McGregora hvězdu a z Underworld stadiónovou kapelu.

Jonah Hodge nabízí Dannymu spolupráci. Přichází film Extra život s Cameron Diaz - průměrná romantická komedie. Po tomto neúspěchu se rozhodli, že obsadí někoho populárnějšího. Rozhodli se pro Leonarda DiCapria, který byl v té době na vrcholku kariéry. Vzniká tak film Pláž. Bohužel ani tento film se nesetkal s očekávaným úspěchem.

Od té doby byly Dannyho filmy jen horší a horší. Proto vyměnil scénaristu Johna Hodgeho za autora knižní Pláže a pustil se do hororů. Prvním snímkem byl hororový thriller 28 dní poté.

Když mu nevyšel horor, pokusil se prorazit v jinde. Tentokrát zatnul drápky do rodinného žánru. Film se jmenuje Millions a použil prvky z filmu Mělký hrob. Prostě to, že prachy vládnou světu. Černý humor však nečekejte.

Po milionech následuje katastrofická sci-fi Sunshine. Mix Vesmírné odysey, vážného Červeného trpaslíka a Vetřelce. Konec byl však zpatlaný a navíc vyšel ve dvou verzích na DVD. Toto se mu stalo takřka uměleckým hrobem. Navíc se provalilo, že šlo o plagiáty scénáristy Alexe Garanda a Cillian Murphy není typ hrdiny, který dokáže zaujmout celým filmem.

Navzdory všem neúspěchům se Danny opět vrhá do filmu. Tentokrát natočil film Milionář z chatrče. Děj, kdy chudý chlapec hledá milovanou dívku skrze televizní soutěž, rozvinul do perfektního tvaru.

Autor: veverka-zrzka

Životopis (biografie) / Informace:
V 80. letech začínal jako divadelní režisér, později přešel k televizi, kde se ujal režie např. několika dílů krimi seriálu Inspector Morse a tv filmů. Velkou pozornost vzbudil u diváků i u kritiky prvními filmy pro kina Mělký hrob (1994) - vynesl mu cenu BAFTA, cenu pro nejlepší film na San Sebastian Film Festival, ocenění Empire Award pro nejlepšího režiséra a nejlepší film a Ceny Londýnských filmových kritiků pro největší vycházející hvězdu - a Trainspotting (1995).
Když v roce 1996 vyšla kniha s názvem The Beach od Alexe Garlanda, okamžitě se stala bestsellerem. To, co na knihu upozornilo režiséra Dannyho Boyla, bylo doporučení přítele. "Byl jsem fascinován popisem ostrova a jeho tajné komunity“,
Na letošním festivalu v Torontu získal cenu diváků film Slumdog Millionare, kde Boyle „zachycuje bídu a chaos Indie v přímém televizním přenosu“. "Je to velký příběh podceňovaného hrdiny," říká jednapadesátiletý režisér.

Autor: Blanche21

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

11:10 - 12:00

28 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

10:55 - 11:50

43 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

73 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

38 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Danny Boyle

Boyle Danny

Alfredo Mayo

Mayo Alfredo

Henri Génès

Génès Henri

Santa kdo? (Santa Who?)

Santa kdo?
Santa Who?

Naposled navštívené:
Danny Boyle

Boyle Danny

Alfredo Mayo

Mayo Alfredo

Henri Génès

Génès Henri

Santa kdo? (Santa Who?)

Santa kdo?
Santa Who?