Zari

Egon Bondy

Povolání:
Rodné jméno:
Zbyněk Fišer
Národnost:
Narození:
20.1. 1930, Praha, Československo
Úmrtí:
9.4. 2007, Bratislava, Slovensko
Životopis (biografie) / Informace:
Textař a zpěvák Egon Bondy se narodil jako Zbyněk Fišer, ale své jméno si musel změnit v komunistických letech v souvislosti s antisemitskou politikou Sovětského svazu. Bondy se již za doby studií na střední škole nechal zlákat bohémským způsobem života, pročež studium Gymázia nedokončil a odmaturoval tak až ve svých 27 letech. Do té doby žil Bondy na hraně zákona, stálý pracovní poměr neměl, živil se žebrotou a drobnými krádežemi. Při žití na okraji společnosti se nakrátko dostal do vězení a během svérázného pokusu o emigraci do Rakouska zažil kuriosní dobrodružství s francouzskou tajnou službou. Ačkoliv bohémský styl žití Bondy nikdy neopustil, zájem o marxistickou, čínskou a indickou filosofii ho donutil k návratu ke studiím. Po maturitě nastoupil E. Bondy na dálkové studium filosofie a psychologie pražské University Karlovy, kterou r. 1961 absolvoval a získal tituly PhDr. i CSc. To již pracoval jako noční hlídač pražského Národního muzea, pak nastoupil do bibliografického oddělení Státní knihovny a začal publikovat ve vědeckých časopisech Dějiny a současnost, Filosofický časopis i v jiných. Bondy se nikdy neztotožnil s reálným socialismem, stal se jeho vytrvalým kritikem a z donucení krátce spolupracoval se Státní bezpečností. E. Bondy se angažoval i v levicovém hnutí Levý blok a blízko měl také k anarchismu. Na protest proti rozdělení Československa přesídlil Egon Bondy v r. 1993 do Bratislavy, stal se slovenským občanem a na Slovensku také jako originální a kontroversní básník a filosof, zemřel. Bondy jako bohém žil a jako bohém také skonal. Jeho náhlé úmrtí ve věku 77 let na velikonoční pondělí bylo následkem popálenin třetího stupně, které utrpěl po vzplanutí pyžama od vlastní cigarety, s níž v posteli usnul.

Hudba: Egon Bondy je významým reprezentantem a duchovním otcem českého undergroundu a disentu. Bondy proslul v 7o. letech jako guru a autor textů kultovní psychedelické hudební skupiny Plastic People of the Universe. V posledních letech svého života působil E. Bondy zcela překvapivě také jako zpěvák hudební formace Malomestský komorný orchester Požoň sentimental, v níž nenapodobitelně interpretoval české, slovenské i německé hospodské, folklorní, městské i lidové písně.

Spisovatelská tvorba: Poezii tvořil Egon Bondy sice již od dětství, ale jako básník se poprvé představil r. 1949 v surrealistickém sborníku Židovská jména. Protože si každý z přispěvovatelů sborníku na protest proti vykonstruovaným procesům zvolil židovské jméno, stal se z Fišera Egon Bondy. Své nové jméno již neopustil a pod pseudonymem Bondy postupně vytvořil vlastní básnický program, tzv. totální realismus. Pro česko-slovenskou literaturu zůstane Bondy velmi plodným autor em. S Ivo Vodseďálkem spoluzaložil samizdatovou edici Půnoc, sám pak vytvořil okolo čtyřiceti básnických sbírek a poem; na dvacet děl prozaických či filosofických (Buddha, Invalidní sourozenci, Otázky bytí a existence, šestisvazkové Poznámky k dějinám filosofie, Příšerné příběhy 1975 – 1986, Sklepní práce, …); řadu politologických esejů a vzpomínkovou knihu Prvních deset let, zachycující jeho bouřlivé období 1947-57. Jako spisovatel se Bondy pustil také na pole satirické sci-fi z daleké budoucnosti nazvané Nepovídka nebo jako autor cyberpunkového románu Cybercomics. Bondy je také dramatikem, neboť pro divadelní jeviště napsal několik her, z nichž nejznámější je Ministryně výživy. Egon Bondy též překládal a z této oblasti je nejznámější jeho překlad Šibeničních písní Christiana Morgensterna a přebásněná poezie Mao Ce-tunga. Do obecnějšího povědomí národa vešel Egon Bondy díky románu Bohumila Hrabala Něžný barbar, který byl na sklonku komunismu zfilmován a v němž jeho osobu vytvořil B. Polívka. O svérázném životě Egona Bondyho nebyl natočen jen tento celovečerní hraný film, ale také televizní dokument Fišer alias Bondy. Bondyho tvorbu připomíná také komplet CD + DVD My žijeme v Praze …. Jde o audioalbum archivních záznamů, na kterých Bondy čte vlastní poezii z let 1954 – 77 a o DVD obsahující tři unikátní historické filmové dokumenty o Bondym z r. 1974, 1984 a 1985. Oficiální vydání nosičů se ale Bondy nedožil, protože na trh komplet přišel až necelého půlroku po jeho smrti.

Tituly a ocenění: V roce 1981 byla Egonu Bondymu udělena exilová cena Egona Hostovského.

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
Egon Bondy, narozen 20. ledna 1930 v Praze, byl básník, filosof, spisovatel, politický komentátor a jeden z vůdčích postav české podzemní kultury od padesátých let dodnes. Vlastím jménem PhDr. Zbyněk Fišer, Csc. Narozen 1930, vystudoval na FFUK filosofii a psychologii. Od třiceti sedmi let v invalidním důchodu, širší veřejnosti znám z děl B. Hrabala jako “Egonek”. Ve čtyřicátých letech se připojil k aktivitám surrealistické skupiny, pod vlivem Záviše Kalandry se přiklonil k trockismu. Stál spolu s Petrem Uhlem u zrodu Strany nezávislé marxistické levice v roce 1968, nyní bývá považován za teoretika alternativního společenského vývoje. Je autorem rozsáhlých filozofických, politologických a ekonomických studií, z nich většina vyšla v 70.-80. letech v zahraničí nebo v samizdatech. Kromě toho napsal nepřeberné množství prozaických i básnických děl, psal texty undergrounovým kapelám, například Plastic People of the Universe. Přeložil Ch. Morgensterna, E. Fromma, Mao-ce-Tunga. Částí české i slovenské mládeže je vnímán jako guru undergroundových hnutí a nejvýznamnější kritik minulého i současného režimu. Žije na Slovensku, píše a přednáší na univerzitě. Některá díla Bondy publikoval pod pseudonymem Ivan Telecký nebo pod zkratkou E.B. Egon Bondy umírá dne 9. dubna 2007 v Bratislavě na Slovensku.

Autor: veverka-zrzka

Životopis (biografie) / Informace:
Egon Bondy
(20.01.1930-09.04.2007)

Egon Bondy, vlastním jménem Zbyněk Fišer, byl básník, prozaik, filozof, politolog, významný představitel undergroundu.

Egon Bondy se narodil v Praze v rodině generála Československé armády. Po roce 1947, kdy přerušil studium na gymnáziu, neměl trvalé zaměstnání a maturitu složil až v roce 1957. V letech 1957 - 61 dálkově studoval na Filozofické fakultě UK filozofii a psychologii se závěrečnou diplomovou prací Příspěvek k problematice marxistické antologie.

Doktorem filozofie a kandidátem věd se Egon Bondy stal v roce 1967. Současně se studiemi byl zaměstnán jako noční hlídač v pražském Národním muzeu, v letech 1962 - 67 v bibliografickém oddělení Státní knihovny. Od roku 1967 byl v invalidním důchodu.

Svým pseudonymem vyjádřil Egon Bondy protest proti vzrůstajícímu antisemitismu po roce 1948. V sedmdesátých letech se stal jednou z hlavních postav protirežimního hnutí, tzv. undergroundu, z něhož vzešla i Charta 77. Bohumil Hrabal ho také začlenil mezi postavy některých svých próz.

Po rozpadu Československa v roce 1993 odešel Egon Bondy do Bratislavy. V posledních letech přednášel Egon Bondy na Filozofické fakultě Komenského univerzity v Bratislavě. V Bratislavě žil až do konce života.

Autor: Klapka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Egon Bondy

Bondy Egon

Elżbieta Czaplińská

Czaplińská Elżbieta

Naposled navštívené:
Egon Bondy

Bondy Egon

Elżbieta Czaplińská

Czaplińská Elżbieta