Zari

Luc Besson

Národnost:
Věk:
65
Narození:
18.3. 1959, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Jiří Švéda:
3b) LUC BESSON se narodil 18.3. 1959 v Paříži, Francie.
Je synem instruktora vodního lyžování a učitelky plavání - odtud snad pramení jeho posedlost mořskými hlubinami. V osmnácti letech se začal profesionálně zabývat filmem. Prošel různými filmařskými posty (např. nosič techniky, statista, fotograf a asistent režie). Spolu s hercem Pierrem Jolivetem založil produkční společnost Les films du Loup (Vlčí filmy), v jejímž rámci natočil nejprve krátkometrážní film L'avant dernier (1982, Předposlední), i svůj celovečerní debut. Díky svému kultovnímu snímku Magická "hlubina se zařadil do generace ""neobarokních"" filmařů, debutujících počátkem 80. let (např. Jean-Jacques Beineix a Léos Carax) a vycházejících z postmoderny. Po celosvětovém úspěchu snímku Pátý element Besson zřejmě definitivně zakotví u velkých a nákladných hollywoodských superprodukcí, jež postupně setřou jeho specifický režisérský styl.
Bessona provází pověst člověka nepříliš komunikativního, který si
na na novináře ani besedy s diváky příliš nepotrpí.

Filmy (režie a společný scénář, není-li uvedeno jinak) - 1982: Dernier combat (Poslední boj, uv. na Bessonově přehlídce v Brně), černobílá sci-fi o skupině lidí ve zpustošeném městě po neznámé katastrofě s Jeanem Renem v hlavní roli, Hlavní cena na MFF "v Avoriazu; 1985: Subway (Podzemka, v ČR uvedeno v rámci přehlídky firmy Gaumont), dobrodružný příběh mladíka, skrývajícího se před policií v prostorách pařížského metra
"s Christopherem Lambertem; 1986: Magická hlubina (Deep Blue, uv.), existenciální psychologicko-dobrodružné drama dvou fanaticky soupeřících potápěčů s Jeanem Renem a Jeanem-Marcem "Barrem; Kamikadze (jen produkce), kriminální sci-fi; 1990: Brutální Nikita (uv.), kriminální drama delikventní dívky, která se pod tlakem musí stát vražednicí v tajných státních službách.
Podle snímku byl natočen americký remake s Bridget Fondovou "v hlavní roli (jen námět); 1991: Atlantis (Atlantis, uv.), "dokumentární film o tajemných krásách moře; 1994: Leon (Leon, uv.), příběh profesionálního zabijáka s Jeanem Renem, Gary "Oldmanem, Nathalií Portmanovou a Danny Aiellem; 1997: Pátý element (The Fifth Element, uv.), sci-fi velkofilm s Brucem Willisem, Gary Oldmanem, Lukem Perrym, Ianem Holmem a Millou "Jovovichovou; 1998: Joan of Arc (Johanka z Arcu), historický příběh s Bessonovou manželkou Millou Jovovichovou v titulní roli. Část exteriérů se natáčela na Severní Moravě, na březích přehrady "Slezská harta; 1999: Luc Besson bude možná režírovat film o Modesty Blaisové podle scénáře Quentina Tarantina.

" Bibliografie: Filmový přehled 7/95 (Leon); Filmový přehled 10/97 "(Pátý element); Filmový přehled 9/98, s. 4 (jen odkaz); katalog "KV 1995, s. 38 (filmografie + foto); Cinema 10/97, s. 46-49 "(profil) + s. 108 (filmografie + foto); Film Jam 12/97, s. 48 "(foto); Film a doba 1-2/96, s. 2 (foto) + s. 9 (filmografie); "Cinepur č. 9, s. 2-13 (profil + filmografie + foto); Kinorevue
"3/95, s. 29 (profil); Kino 15/91, s. 9 (foto); Premiéra 11/92"

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Luc Besson

Besson Luc

Naposled navštívené:
Luc Besson

Besson Luc