Zari

Anne Baxter

Povolání:
Národnost:
Narození:
7.5. 1923, Michigan, USA
Úmrtí:
12.12. 1985, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Anne Baxter se narodila dne 7.5.1923 v Michiganu v Indianě. Pocházela z velice bohaté, známé, prominentní rodiny, a vyrůstala ve skutečném přepychu. Jako dítě byla na představení herečky Helen Hayes (později představitelka paní Idy Quansettové ve filmu Letiště), a byla tak nadšená, že pronesla přání stát se herečkou. Matka jí zařídila soukromé hodiny herectví a poté, co se objevila na Broadwayi a měla úspěch jí přijala slavná herečka ruského původu - Maja Ouspenskaya.

Alfréd Hitchcock připravoval filmový přepis románu spisovatelky Daphne Du Maurier – Rebecca – nebo také – Mrtvá a živá, a roli šlechtice Maxima de Wintera už získal Laurence Olivier. Hledali vhodnou představitelku na pro roli madame deWinter, nakonec roli získla J.Fontaine, protože Ann byla ve svých 17-ti letech přece jen na tuto roli poměrně mladá. Nicméně, studio Twentieth Century-Fox shlédlo její „kamerovky“, a Anne získala smlouvu. Než nastoupila k Twentieth, hrála ve westernu MGM - Mule Team – 1940, a ten samý rok The Great Profile.

Následovali - Skvělí Ambersonové, a Severní hvězda. První ocenění přišlo v roce 1946, po boku Gene Tierney a Tyrona Powera, kde hrála Sophii MacDonald ve snímku – Razorś Edge, a s ní Oscara - pro herečku ve vedlejší roli. S Gregory Peckem, hrála ve Yellow Heaven - Žluté nebe. S Bette Davis hrála ve společenském dramatu - Vše o Evě – 1950, a je tu další nominace na Oscara za roli Evy.

Anne byla vdaná třikrát. Prvním manželem byl herec a režiser John Hodiak, spolu měli dceru Katrin. Po druhé se vdala za Randolpha Galta – 1961, a s dětmi – další dvě dcery Maginel a Melissa, se na čas odstěhovali do Austrálie, kde žili na obrovské farmě. Potřetí se vdala za makléře Davida Klee, který však ani ne po roce manželství náhle zemřel.

Pokud nepočítáme nucenou přestávku v období těhotenství, byla Anne pilná, a mezi filmováním neustále hrála v divadle, což bylo její prioritou. Režiser Cecil B. DeMille jí obsadil do role princezny Nefertiti v Desateru přikázání po boku Yula Brynnera jako Ramsese – 1956, Walk On a Wild Side. Natáčela i pro televizi hraje v TV seriálu Batman -1966. Opět se objevuje na milované scéně – Broadwayi v muzikálu – Vše o Evě, teď však už v roli zralé herečky Margo. A opět televize a role vražedkyně v seriálu s Peterem Falkem - Columbo, televizní seriál - Na východ od ráje – 1981, a poměrně příjemné zpracování seriálu - Hotel - 1983, který však bohužel jen okrajově připomíná Hayleovu knižní předlohu. Naposledy hrála ve filmu - Maska smrti – 1984.

Anne Baxter zemřela v New Yorku dne 12.12.1985. Když vyšla na ulici praskla jí tepna, a nastalo okamžité mozkové krvácení na ulici Madison Avenue.

Marta Houbová – clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Na cestě po emirátském Ras Al-...

16:45 - 17:15

5 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

16:50 - 17:50

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

80 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

10 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anne Baxter

Baxter Anne

Podoby Josefa Švejka

Podoby Josefa Švejka
Podoby Josefa Švejka

Naposled navštívené:
Anne Baxter

Baxter Anne

Podoby Josefa Švejka

Podoby Josefa Švejka
Podoby Josefa Švejka