Zari

Fairuza Balk

Povolání:
Národnost:
Věk:
50
Narození:
21.5. 1974, Point Reyes Station, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Své exotické jméno získala od svého otce, kdy jméno v arabštině znamená tyrkysový. Nejprve vyrůstala v kalifornské komunitě hippies a poté, co se rodiče rozvedli, žila s matkou v kanadském Vancouveru, kde také začínala jako dětská herečka profesionální kariéru v TV. Hrála například žákyni čarodějnické školy Nejhorší čarodějnice (1986).

Ve filmu debutovala už v necelých deseti letech jako Dorotka v pokračování slavného muzikálu Návrat do země Oz. V letech 1985 – 87 navštěvovala Bush Davies Performing Arts School ve Velké Británii, ale mezitím učinkovala v TV a ve filmu. Tím, že se již od mládí pohybovala mezi dospělými, v prostředí zábavního průmyslu, nedokázala se vyrovnat s podmínkami řádu ve škole, prohloubily se i její problémy s dyslexií, proto na školu v 15ti letech zcela rezignovala.

Proslavila se díky postavě Cecílií de Volanges, jejíž nevinnost padne za oběť intrikánské hře ve filmu Miloše Formana, Valmont (1989). Úloha dospívající Shade v nezávislém snímku o citových vzplanutích tří sester v pouštním městečku Natankovat, najíst se a vyspat (1991), za kterou získala cenu Independent Spirit 1991 a oběť znásilnění na malém městě v Tv snímku Hanba, zase cenu Cable Ace 1992.

Nejlépe se uplatňuje ve filmech nezávislých a začínajících režisérů: mladá manželka, která odmítá spát s milovaným mužem, dokud se nevrátí její dávno mrtvý otec v komediálním dramatu Budka (1994), vzpurná dcera vychovávána pouze otcem, v psychologickém dramatu Fiktivní zločiny (1994), panovačná středoškolačka Nancy, jedna ze čtveřice dívek posedlých okultismem v hororu Čarodějky (1996), autostopařka Alice svádí psychologický souboj s masovým vrahem v černé komedii Panna nebo orel (1997), skinheadka Stacey, jejíž milenec se po návratu z vězení zcela odkloní od neonacistických ideálů, v dramatu Kult hákového kříže (1998).

Dále hrála: Ostrov Dr. Moreau (1998), Válka gangů (2002), Nechoď klepat na dveře (2005), Grindstone Road (2008).

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Fairuza Balk

Balk Fairuza

Aleš Killián

Killián Aleš

Naposled navštívené:
Fairuza Balk

Balk Fairuza

Aleš Killián

Killián Aleš