Zari

Mary Astor

Povolání:
Rodné jméno:
Lucile Vasconcellos Langhanke
Národnost:
Narození:
3.5. 1906, Quincy, Illinois, USA
Úmrtí:
25.9. 1987, Woodland Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Filmová herečka, která začínala ještě v éře němého filmu - Mary Astor, se narodila ve městě Quincy, stát Illions jako Lucile de Vasconcellos – Langhanke. Byla jediné dítě – otec Otto Ludwig Langhanke byl universitním profesorem, původně z Německa a matka byla irsko-španělské národnosti - Helen Mária de Vascocellos.

Lucile byla vychovávána nejen doma, ale i ve škole na vysoké akademické úrovni, studovala hru na klavír, a doma denně několik hodin cvičila, protože otec na tom trval. V roce 1919 poslala svou fotografii do soutěže krásy pro Montion Picture magazin a dostala se až do semifinále. Rodina se přestěhovala do Chicaga, kde otec učil opět na Universitě, a Lucile začala studovat na dramatické škole.

Rok na to poslala další fotografie do časopisu, stala se finalistkou a umístila se v celonárodní soutěži. Rodiče se pak rohodli svou dceru podpořit a přestěhovali se do New Yorku, aby byla blíže hereckému a filmovému dění. V té době se seznámila s mahattanským uměleckým fotografem Charliem Albinem, který pak nafotil celou sérii zajímavých fotografií. V té době měla Lucile-Mary nádherné, dlouhé kaštanové vlasy a její tak trochu ustrašený pohled jen dokresloval její zajímavou tvář. Foto zase spatřil Harry Durante, a představil jí na správném místě – u spol. Paramount, kde s ní uzavřeli půlroční smlouvu na natáčení filmů. Už tehdy dostala umělecké jméno Mary Astor, pro přátele „Rusty“.

Ve filmu se tedy v podstatě objevila už coby teenager, v roce 1920, když jí bylo 14 let, kdy debutovala ve filmu The Scarecrow – Strašák. Do počátku zvukového filmu natočila skutečně velké množství filmů a grotesek, ale její začátky nebyly hned jen příznivé.

Mary Astor byla herečka zvláštního kouzla, jejíž herecké vlastnosti, hloubka a realita projevu byla vždycky naprosto přirozená. Po ukončení smlouvy s Paramountem uzavřela smlouvu s Warner Bros, a hraje s herci Johnem Barrymorem. S kolegyněmi z filmů - Dolores Costello, Joan Crawford , Dolores del Río, Janet Gaynor, Fay Wray – patří mezi Wampas Baby Star. Příchodem zvukového filmu uzavírá velmi lukrativní smlouvu s Foxem. Začala se učit zpívat a získala tak roli v Among the Married, v divadle Majestic Theatre, Downtown v Los Angeles.

V roce 1928 se provdala za ředitele Kennetha Hawkse, manželství prý bylo velmi šťastné, ale netvalo dlouho. 2. ledna 1930 při natáčení jedné ze sekvencí filmu – Such Men Are Dangerous – Takoví muži jsou nebezpeční, se zřítil s letadlem nad Pacifikem. Debutovala ve zvukovém snímku krátce po Kennethově smrti v Ladies Love bestie, kde hrála s Frederickem Marchem. Krátce nato, když se snažila prací zapomenout na svého muže, se při natáčení nervově zhroutila, a musela být hospitalizována. Lékař, který se jí velmi věnoval se jmenoval Dr. Franklyn Thorpe, a Mary se stala ke konci roku 1931 jeho manželkou. O rok později se jim narodila dcera Hauoli.

Mary se vrací k natáčení a je to film s Jean Harlow a Clarkem Gablem - Red Dust. Nejvíce však bude divákům známa z filmů – Johna Hustona - The Maltese Falcon - 1941, Maltézský sokol - role Brigid O'Shaughnessy, s kolegy Humphrey Bogartem, Peterem Lorre, Sydney Greenstreet.

Pozoruhodný výkon, za který získala Oscara podala v roli Sandry Kovak, ve filmu Great Lie 1941, kde také sama zahrála brilantním způsobem - Čajkovského koncert pro klavír N.1. Hrála také v romatické komedii princeznu Centimilliu, pod vedením Prestona Sturgese v Palm Beach Story 1942, pro Paramount. Další smlouvu uzavřela se spol. MGM, a hraje ve filmu, v televizi v rozhlase a na divadelních scénách až do svého hereckého důchodu v roce 1964.

Mary Astor je autorkou pěti románů - Incredible Carewe Charley, The Image of Kate, Gootbye, Darling, Be Happy, Place Called Saturdey - Místo zvané Sobota.. také velmi úspěšnou biografii, která se stala bestsellerem. Rozvedla se se Thorpem a provdala se za Thomase Wheelocka, burzovního makléře. Rozvedli se v roce 1955, poté se vdala za pojišťovacího agenta Manuela del Campo, se kterým měla syna Tonina, rozvod se uskutečnil v roce 1971.

Mary byla neuvěřitelně houževnatá a cílevědomá a dá se také zkonstatovat, že neměla nikdy nic zadarmo. Od problémů s rodiči, otcem, který na její účet utrácel peníze, po matku, která ji nenáviděla a záviděla jí její úspěchy, což se dozvěděla až po její smrti z denníků, které si vedla.

K důchodu se přestěhovala na čas k synovi Toninovi, do Fountain Valley, a poté do malé vilky na Woodland Hills. Už v té době měla problémy se srdcem. Mary Astor zemřela doma dne 25.9.1987 ve věku 81 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

11:05 - 12:00

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Yellowstonský park - tikající ...

11:25 - 12:20

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Den s Novou

11:45 - 11:50

2 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

10:10 - 12:05

97 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mary Astor

Astor Mary

Jean od Floretty (Jean de Florette)

Jean od Floretty
Jean de Florette

Naposled navštívené:
Mary Astor

Astor Mary

Jean od Floretty (Jean de Florette)

Jean od Floretty
Jean de Florette