Zari

Karen Allen

Povolání:
Rodné jméno:
Karen Jane Allen
Národnost:
Věk:
72
Narození:
5.10. 1951, Carrollton, Illinois, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Karen Allen – vlastním jménem „Karen Jane Allen“ se narodila 5.10.1951 v americkém státě Illinois, ve městě Carrolltown jako dcera federálního policajta. Vystudovala University Of Maryland a George Washington University ve Washingtonu. Divadlu se začala aktivně věnovat v sedmnácti letech v hereckých kurzech ve washingtonských uměleckých dílnách Theatre Laboratory a Project of the Arts. Následovala herecká průprava u Lee Strasberga v jeho newyorském Theatre Institute. Později debutovala na Broadwayi v roli Heleny Kellerové ve hře Williama Gibsona „Pondělí po zázraku“ a obdržela cenu Theatre World Award 1982. Úspěšná byla i na scéně Long WharfTheatre a v rodinném dramatu Tennessee Williamse „Skleněný zvěřinec“ ztvárnila roli tělesně postižené dcery Laury. Později hrála tutéž roli ve stejnojmennném filmu.
Na stříbrném plátně se definitivně prosadila až po boku Harrisona Forda v nezapomenutelných „Dobyvatelích ztracené archy“ v roli Marion Ravenwood.
Rovněž vdova, která se setkává s mimozemšťanem (Jeff Bridges) ve filmu „Starman“ a prožívá s ním velmi emotivní milostný vztah patří bezpochyby k vrcholným profesním okamžikům této americké herečky.
Jako host se objevila v seriálech „Knots Landing“ a „Alfred Hitchcock Presents“.
V současné době stále působí na divadle a v TV.
Z manželství 1988-1997 má syna Nicholase (1990).


Autor: catamount

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karen Allen

Allen Karen

Naposled navštívené:
Karen Allen

Allen Karen