Zari

Jevgenij Samojlov

Povolání:
Rodné jméno:
Jevgenij Valerjanovič
Známý jako:
Yevgeni Samojlov
Národnost:
Narození:
16.4. 1912, Petrohrad
Úmrtí:
17.2. 2006, Moskva
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Jevgenij (Valerjanovič) SAMOJLOV se narodil v Petrohradu 16. dubna 1912.

Byl absolventem „Leningradské umělecké polytechniky (1930). Od roku 1930 se stává hercem „Leningradského divadla “ pod vedením L. Vivjen. Následně v letech v 1934 - 1938 hrál v Mejercholdově divadle. Mezi léty 1940- 1967 je členem divadla „Revoluce“ (nyní – „Moskevské divadlo“ Vladimíra Majakovského). A od roku 1968 hrál v „Malém divadla“. To je výčet divadelních uměleckých pracovišť Jevgenije Samojlova.

Jeho filmová herecká kariéra se otvírá rokem 1936. První jeho rolí je tělovýchovný instruktor Gríša ve filmu Igora Savčenka „Náhodné setkání“.

Jevgenij Samojlov získal v roce 1941 „Stalinovu cenu“ za hlavní roli ve filmu “Ščors“ a druhou „Stalinovu cenu“ dostává v roce 1946 za roli Pavla Kudrjašova ve filmu "V šest večer po válce„ a v roce 1947 pak třetí za svoji divadelní práci. Mety nejvyšší dosáhne udělením titulu „Národní umělec SSSR“. To se stalo v roce 1974.

Učitelé Jevgenije Samojlova byli Jurij Jurjev, Leonid Vivijen a Vsevoloda Mejerchold. Každý z těchto ctihodných mužů a vynikajících pedagogů, dokázal najít a „vydolovat“ z povahy a duše hereckého nováčka jeho sklony, postoje a schopností. A tak najít pro Samojlova herecké odbytiště v různých obdobích jeho tvůrčího života. Tak třeba Mejerchold v něm viděl mladého hrdinu. Na scéně, hrál Čackého, Pavla Korčagina, Olega Koševoje, Hamleta.

Jako hrdina se Samojlov představi i filmovým divákům. Navíc jeho hrdina je velmi krásný muž, který působí vznešeně a jeho hra je navýsost upřímná. A těmito hereckými prostředky si získává i upřímnou lásku publika. Diváci ať filmoví či divadelní, byli okouzleni jeho otevřeností, spontánností, šarmem a dokonce, ale i jeho věkem. Diváci obdivovali postavy, které bravurně vytvářel. Žili s Ščorsem, přáli hodně štěstí inženýru Lebeděvovi a jeho poručíka Kolčina milovalo mnoho generací a to trvá až do dnešních dnů.

V průběhu doby někteří jeho hrdinové odcházeli z povědomí diváků a stávali se mlhavou minulosti. Film hledal nové a modernější idoly a Samojlovovi byly nabídnuty role, to ano, ale negativních a chladných filmových postav. Takže tento vynikající a charakterní herec, odchovanec Vivijena, pomalu od sedmdesátých let, stále více se věnoval divadlu a postupně se vytrácí z filmového plátna…

Jevgenij Samojlov , zemřel v Moskvě 17. února 2006. Dožil se krásných 94 roků. Pohřben je v Moskvě na Bagaňkovském hřbitově ve 25 skupině.



Jeho dcera je slavná — Taťjana Samojlovová, divadelní a filmová herečka
Jeho syn — Samojlov Alexej Jevgeněvič je též herec

Autor: Asmodej

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

10:10 - 10:40

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Francie, má láska

10:15 - 11:20

1 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:50

46 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

66 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jevgenij Samojlov

Samojlov Jevgenij

Evan Spiliotopoulos

Spiliotopoulos Evan

William V. Skall

Skall William V.

Martin Christ

Christ Martin

John Cowey

Cowey John

Naposled navštívené:
Jevgenij Samojlov

Samojlov Jevgenij

Evan Spiliotopoulos

Spiliotopoulos Evan

William V. Skall

Skall William V.

Martin Christ

Christ Martin

John Cowey

Cowey John