Zari

Victor Sen Yung

Rodné jméno:
Sen Yew CheYung
Národnost:
Narození:
18.10. 1915, San Francisco, Kalifornie, USA
Úmrtí:
1.11. 1980, North Hollywood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Malý, ale šikovný. Tento něco málo přes 1,60 m vysoký asiat vlastním jménem Sen Yew CheYung se narodil v Kalifornii 18.11.1915 do rodiny chudých čínských přistěhovalců. Když jeho matka v roce 1919 zemřela při jedné velké chřipkové epidemii, umístil otec Sena a jeho sestru do místního útulku a sám se vrátil do Číny. Když dosáhl Sen 11 let, vrátil se otec z Číny, a znovu se oženil. Obě děti vzal do své nové rodiny. Sen byl velmi ctižádostivý, začal pracovat jako sluha a šetřil si na studia. Chtěl se vypracovat a věděl, že bez vzdělání nemá šanci. Vystudoval Universitu v Kalifornii v Berkeley a získal mimo jiné i diplom v oboru ekonomie.

Poté, co se přestěhoval do Hollywoodu si našel vedle své postgraduální práce na UCLA a USC, práci u filmu. Hrál malé rolnické chlapce, poslíčky, liftboye, a k tomu dostal o něco později své umělecké jméno - Victor Sen Yung.Větší role na něho čekaly až v příbězích slavného asiatského detektiva Mr. Motta, kterého hrál velmi charismatickým způsobem Peter Lorre, herec narozený na Slovensku v Ružomberoku, později studující v Rakousku. A jeho slavné období bylo po boku Charlieho Chana, kterého nejdříve ztělesňoval Warner Oland, a po jeho náhlé smrti jej zastoupil téměř totožný herec Sydney Toler. Tak se stal filmovým synem Jimmy Chanem v 17 filmech s touto i ve světě oblíbenou detektivní tématikou.

Jimmy byl často jako detektiv a pomocník nepostradatelný, a řešil spolu s otcem spletité záhady a vraždy. Jen namátkou několik filmových titulů – Charlie Chan v Honolulu, Charlie Chan at Treasure Island, nebo s dalším již zmíněným detektivem - Mr. Moto - Thank You, Mr. Moto a Mr. Moto Takes a Chance.

Victor miloval roli Jimmyho Chana, a později si zahrál v dalších pokračováních Tomyho Chana. V období II. světové války hrál i ve válečných filmech jako: Secret Agent from Japan, Little Tokyo, China, Across the Pacifik, nebo vedle velké Bette Davisové ve filmu - The Letter z roku 1942.
Pravdou je, že vystřídal mnoho typů rolí, dělníků v docích, číšníky, detektivy, úředníky, zloděje… po čase se k jeho práci přidružila i ta televizní, a tak jsme jej mohli vidět v nezapomenutelném seriálu Bonanza, kde se vryl divákovi do podvědomí jako vtipný kuchař Hop Sing, nebo v Kung Fu z roku 1972, Havaj 5-0, a mnoho dalších.

Vedle práce herce se začal věnovat skutečnému „kantonskému“ vaření a jako odborník na „čínskou kuchyni“ napsal kuchařskou knihu. Své kulinářské umění předváděl na velkých obchodních akcích.
Victor byl jednou ženatý a z tohoto manželství se narodil syn Sen Gam. Kdy se rozvedl, a nebo kdo byla jeho žena není známo. Za svou éru hrál ve 153 titulech. Naposledy hrál v kosmopolitní komedii v roce 1980 s názvem - Muž se tváří Bogarta – The Man with Bogart´s Face – zde si zahrál Mr. Winga.
Victor Sen Yung zemřel na otravu zemním plynem ve svém domě v San Fernando Walley, a ačkoliv jeho tělo bylo objeveno 10. listopadu 1980, koroner určil den jeho úmrtí zhruba o deset dní dříve. Takže v tomto případě jde s největší pravděpodobností o datum 01.11.1980.

***************
…..Jako zajímavost uvádím, že se Victor specializoval na chov zvířat, která velice miloval - na VŠ - Kalifornské universitě v Berkeley, a na jeho paměť existuje stipendium pojmenované po něm. Uděluje jej každý rok čínská „Alumni Association“ se sídlem v USA. Byl také výborným návrhářem výrobních výkresů k filmům. Některé jeho práce jsou stálou součástí v Graumannu – kde se v Hollywoodu soustřeďuje vše, co se týká nejen čínského divadla.

Marta Holubová CB

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Chalupa je hra (2005) [TV cykl...

05:05 - 05:30

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

04:50 - 05:45

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

05:00 - 06:05

29 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

124 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Victor Sen Yung

Yung Victor Sen

Naposled navštívené:
Victor Sen Yung

Yung Victor Sen