Zari

Sidney Toler

Povolání:
Národnost:
Narození:
28.4. 1874, Warrensburg, Missouri, USA
Úmrtí:
12.2. 1947, Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec, dramatik a divadelní režisér - Sidney Toler se narodil 28. 4. 1874 ve Warrensburgu Missouri. Oba rodiče byli skotští přistěhovalci, a tak je zajímavé, že se stal hvězdou filmových příběhů především díky roli asiatského detektiva Charlieho Chana. Tuto roli převzal po zemřelém švédském herci Warneru Olandovi.

Sidney se zajímal o divadlo od školních let, kdy působil v místním souboru. Už jako sedmiletý hrál na amatérské scéně Toma Sawyera. Po absolutoriu na dramatické škole, začínal s kočovnou hereckou společností, a zcestoval celé USA. Poté už se vypravil do New Yorku, aby hrál na pevné divadelní scéně. A nehrál jenom tak s někým. Jeho partery se stali – John Barrymore, Katherine Hepburn, Humphrey Bogart a mnoho dalších.V roce 1921 napsal scénář a režíroval komedii s herečkou Helen Hayes - Golden Days, a takto se poddílel ještě na dalších filmech včetně - Bye, Bye Barbara, nebo The Exile.
Od nástupu zvukového filmu hraje v Blonde Venus, jehož hvězdou byla Marlene Dietrich, ve The Phantom President s Georgem M. Cohanem, a nebo Trigger z roku 1934, kde hrál v hl. roli Clark Gable. Jak sem již zmínila - po smrti Warnera Olanda, hlavního představitele dosud natočených příběhů o detektivu Charlie Chanovi a jeho příbězích, řešených po celém světě, 20-th Century Fox začalo hledat nového Chana. Konkurzu se účastnilo přes třicet herců, ale nakonec se studio rozhodlo pro Tolera. Rozhodnutí padlo 18. 10.1938, a natáčet se začalo hned za týden.

Tolerův Charlie Chan byl velmi dobře přijat, a příběhy byly navíc obohaceny i o další rodinné příslušníky, syny Jimmyho – hrál Sen Yung a Leea hrál Keye Luke. Toler převzal něco z charakteristiky bývalého představitele, ale přidal k roli i trochu sebeironie a vtipu, a to nejen v souvislosti s odlehčením detektivní práce s filmovými syny, které jako pečlivý otec a praktik dost často nechá pracovat na vlastní vrub, ale i při samotném řešení případu. Během čtyř let natočili jedenáct filmů. Fox však v roce 1942 po uvedení - Hrad v poušti, snižoval náklady a přecházel do fáze natáčení tzv. „B“ filmů. Společnost si nechala pouze Laurela a Hardyho, a ostatní dlouhodobější projekty byly uzavřeny.

Toler byl dvakrát ženatý. První ženou byla od roku 1925 Vivian Toler až do roku 1943, kdy zemřela. Podruhé se oženil s divadelní herečkou Vivou Tattersall 1943 – 12. 2. 1947.

Sidney pochopitelně nelenil, vyhledal možnost nahrávacích práv, spojil se s vdovou po duchovním otci a tvůrci Charlieho Chana – Earla Derr Biggerse, a snažil se sehnat další producenty, aby mohl nápad - pokračování filmů o Chanovi uskutečnit. Fox jeho nabídku odmítl, ale Toler se spojil s Philem Krasne, hollywoodským právníkem, který se stal spoluproducentem i s Jamesem Burkettem – a společnost dostala název - The Monogram Chans. Realizovali první film - Charlie Chan in the Secret Service, a museli počítat ve svém rozpočtu s velikým finančním omezením. I tak Monogram na svou filmovou práci spotřeboval oproti Foxu pouhých 40procent z celkové částky. Po uvedení prvního dílu spol. Monogram se situace upevnila, a natáčí se další divácky úspěšné filmy - The Chinese Cat, The Shanghai Cobra, a Dark Alibi. Nastala jen malá změna, jeden syn Chana – Jimmy (hrál Sen Jung) byl nahrazen dalším synem Tommym - Benson Fong. Monogram se mohl také pochlubit, že tyto další, napínavé příběhy jsou s mnoha překvapeními, vraždami, zajímavými situacemi, pestré a byly až nad očekávání úspěšné.

V roce 1946 byla Sidney Tolerovi po dlouhodobých zdravotních problémech diagnostikovaná rakovina střev.Natočil ještě dva filmy - Dangerous Money a Shadows over Chinatown, oba v roce 1946, při kterých se mu už velmi špatně chodilo, a trpěl i přes dohled lékaře, který mu dával utišující prostředky velkými bolestmi. The Trap – 1947, byl jeho poslední filmový příspěvek. Sidney Toler zemřel ve věku 72 let dne 12. 2. 1947 v Beverly Hills.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sidney Toler

Toler Sidney

Naposled navštívené:
Sidney Toler

Toler Sidney