Zari

May Whitty

Povolání:
Národnost:
Narození:
19.6. 1865, Liverpool
Úmrtí:
29.5. 1948, Beverly Hills, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Anglická herečka, Dame May Whitty – Mary Whitty, se narodila 19. 6. 1856 v Liverpoolu. Otec byl redaktor liverpoolských novin a maminka se starala o domácnost. Mary – May vystudovala střední školu v Londýně, kam se rodiče později přestěhovali, a k profi-divadlu jí přivedla náhoda. Hrála amatérské divadlo, a současně studovala nabídnuté role jako náhradnice divadla St.James. Po jejím úspěchu, kdy zaskočila za nemocnou kolegyni, se stala herečkou hlavních rolí, a byla přijata do nově vzniklé herecké, akciové společnosti od roku 1882. Po pětadvaceti letech se stala nejvýznamnější anglickou herečkou.

Dame May se v roce 1892 provdala za producenta Bena Webstera, a měli spolu dceru, která se stala herečkou a režisérkou - Margaret Webster, která vydala o své matce biografickou knihu v roce 1969 s názvem - The Same Only Different. Margareth zemřela v roce 1972.

Ve filmu se Whitty objevila už za jeho němé éry ve snímku - Enoch Arden v roce 1914, ale upřimně řečeno, ona chtěla ve filmu mluvit a hrát, a to jí němý film jaksi neumožňoval, proto se v nich objevila skutečně jen sporadicky – bylo to ve třech filmech.V roce 1918, obdržela cenu britské monarchie z rukou krále George, za práci ve vojenské nemocnici, a uměleckou činnost pro vojáky za I. světové války – Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire - DBE, ženský ekvivalent rytířstva, tedy rytířka, a byla pojmenována titulem - Dame. Od této chvíle vystupovala s tímto čestným titulem.

Ve 30-tých letech odchází i ona do Hollywoodu, a mimo to hraje i na Broadwayi – s podotknutím, že mistrně. Ve filmech skládajících se z bohatého rejstříku různých charakterů, i když často v menších rolích, které ji připadly, se mi líbila třeba v roli bručounské, věčně nespokojené paní Bramsonové v krimi snímku - Night Must Fall v roce 1937, Třináct křesel (nebo židlí), v tom samém roce, a do třetice - Conquest, a role Napoleonovy matky – Mme.Letticie Buonaparte. V roce 1938 stojí za zmínku poměrně fyzicky namáhavá role milé, nenápadné staré dámy - paní Froy, jinak statečné, a k tomu „zakuklené“ britské špionky ve špionážně laděném snímku - Lady Vanishes – z filmografie Alfreda Hitchcocka, TV film - The Roayal Family of Broadway, role šlechtičny v Raffles z roku 1939, anebo Return to Yestrerday. Zapůsobila velmi důstojným dojmem, ke konci velmi citovým, a lidským, v roli Lady Beldon v dramatu odehrávajícím se za II.světové války v Anglii – Paní Miniverová – Mrs. Miniver, z roku 1942, za jejíž ztvárnění získala nominaci na Oscara spolu s dřívější nominací za roli věštkyně ve filmu The Thirteenth Chair 1937. Film Paní Miniverová získal šest Oscarů.

S Dame May Whitty jsme se mohli setkat také ve filmech – Madame Curie, kde hrála matku Marie Curie – 1943, nebo s Ingrid Bergmanovou a Ch.Boyerem – Plynové lampy – Gas Light – role miss Thwaites, nebo Bílé skály z Doveru – The White Cliff of Dover, který byl jejím předposledním filmem.

Příležitostně už hrála jen v divadle. V roce 1947 zemřel manžel Ben. Byla to pro ni rána, protože jejich manželství bylo naprosto vyrovnané, po celou dobu plné lásky a přátelství. U May propuklo v roce 1946 rakovinové onemocnění, a smrtí manžela se její stav zhoršil. Přesto však hrála v divadle, a natáčela film do posledního dne svého života. Už na morfiových injekcích dohrála May Whitty scénu ve filmu - The Sign of the Ram – Znamení berana -1948, a po převozu do nemocnice za pár hodin nato 29. 5. 1948 zemřela ve věku 82 let v Beverly Hills. Natočila 36 filmů.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 10:10

35 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:20

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

5 minut již uběhlo
80 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:20 - 10:30

15 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
May Whitty

Whitty May

Naposled navštívené:
May Whitty

Whitty May