Zari

Urs Althaus

Povolání:
Narození:
1956, Herrliberg, Švýcarsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Urs Althaus se narodil ve švýcarské obci Herrliberg nedaleko Curychu, vyrůstal však převážně u matčiných rodičů v Altdorfu (kanton Uri). Svého otce, studenta medicíny původem z Nigérie, nikdy osobně nepoznal. Během studií se jevil jako nadějný fotbalista: dva roky kopal za profesionální fotbalový tým FC Curych, jenže kvůli zranění se musel aktivního sportu vzdát.

Vystudoval obchodní školu se zaměřením na cestovní ruch, ale brzy si začal vydělávat jako manekýn. Po nesmělých začátcích v curyšských obchodních domech už roku 1976 předváděl kolekci Yvese Saint Laurenta v Paříži a o rok později se, jako první muž černé pleti, objevil na obálce amerického magazínu GQ. Postupně pózoval jako model pro mnoho slavných návrhářů (Dior, Calvin Klein, Valentino, Armani, či Kenzo) a objevil se v mnoha mezinárodních módních časopisech. Roku 1978 založil se svým partnerem v New Yorku módní agenturu, podnik se však neudržel a Ars se musel poohlédnout po jiném zaměstnání. Roku 1980 mu Lina Wertmüller nabídl roli v italském filmu, který však nebyl nikdy dokončen. Ale i tak to pro Urse znamenalo začátek nové cesty - v New Yorku se pustil do studia herectví a po čase už měl za sebou několik malých rolí, v nichž se nevyhýbal ani odvážným erotickým scénám.

Roku 1984 se dočkal i své první hlavní role - titulní postavy italské westernové parodie Arrapaho. Ve stejném roce si zahrál argentinského fotbalového trenéra Aristotela Oronzo ve snímku "L'allenatore nel pallone" a tuto roli si zopakoval ještě roku 2008 jako "L'allenatore nel pallone 2". U nás jsme ho mohli vidět hlavně v úspěšné historickém krimi-dramatu "Jméno růže".

Z jeho dalších prací pak můžeme jmenovat především televizní filmy: "...e la vita continua" (A život jde dál... - 1984), "Warbus" (1985), "Il commissario" (Komisař - 2001), "Chiaroscuro (Šerosvit - 2003), anebo třetí řadu seriálu "Un medico in famiglia (Rodinný lékař - 1998).

Od roku 1992 Urs Althaus svůj čas dělí mezi herectví a podnikatelskou činnost v rodném Švýcarsku. Roku 2009 sepsal a vydal pod názvem Io, il negro (Já, černoch) svůj životopis, v němž mapuje všechny dosavadní vzestupy a pády svého rušného života. V současnosti žije převážně v romantické krajině svého dětství, v městečku Flüelen poblíž jezera Uri.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Na cestě po emirátském Ras Al-...

16:45 - 17:15

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

16:50 - 17:50

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

24 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Urs Althaus

Althaus Urs

Betsy Russell

Russell Betsy

Naposled navštívené:
Urs Althaus

Althaus Urs

Betsy Russell

Russell Betsy