Zari

René Berthier

Povolání:
Národnost:
Narození:
7.7. 1912, Paříž,Francie
Úmrtí:
13.8. 2001, Paříž,Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzský herec René Berthier proslul před kamerou především v rolích důstojníků a úředníků, na svém kontě má bezmála padesát filmových postav, často účinkoval také v televizi. Pocházel z Paříže a před kamerou stál poprvé po druhé světové válce v romantické komedii ANTONÍN A ANTONIE (Antoine et Antoinette, 1947). Během padesátých let se pak v řadě filmů objevoval v menších rolích lékařů, farářů nebo policistů. Spolupracoval s nejslavnějšími režiséry (Jean Renoir) i s tvůrci průměrných filmů různých žánrů (Ralph Habib).

V divadle vystupoval jen výjimečně (například v roce 1958 v Théâtre des Célestins), později často spolupracoval s televizí, objevil se například v několika epizodách oblíbených detektivních seriálů POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernieres minutes, 1961-1968) nebo VYŠETŘOVÁNÍ KOMISAŘE MAIGRETA (Les enquetes du commissaire Maigret, 1968-1973). Jako zavedený herecký typ dostal například příležitost v roli ředitele justiční policie v kriminálce OSUDOVÝ KRUH (Le cercle rouge, 1970) režiséra J. P. Melvilla.

Mezitím se poprvé před kamerou objevil jako Berthier, zástupce plukovníka četnictva, v komedii ČETNÍK SE ŽENÍ (Le gendarme se marie, 1968). V této roli jej naši diváci mohli vidět i v dalších čtyřech filmech z četnické série, naposledy to byl snímek ČETNÍK A ČETNICE (Le gendarme et les gendarmettes, 1982). To byl ostatně také jeho poslední film, krátce nato uzavřel i svou spolupráci s televizí. René Berthier zemřel v Paříži 13. srpna 2001 ve věku 89 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
René Berthier

Berthier René

Claude Lelouch

Lelouch Claude

Siegfried Bartschat

Bartschat Siegfried

Naposled navštívené:
René Berthier

Berthier René

Claude Lelouch

Lelouch Claude

Siegfried Bartschat

Bartschat Siegfried