Zari

David Grohl

Povolání:
Známý jako:
Dave Grohl
Národnost:
Věk:
55
Narození:
14.1. 1969, Warren, Ohio, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Tenhle (nejen hudební) multitalent (rockový muzikant, multi-instrumentalista, kytarista, bubeník, zpěvák, textař, filmový režisér…) celým jménem David Eric Grohl se narodil 14. ledna 1969 v Ohiu. Za tři roky od jeho narození se ale rodina stěhuje do Springfieldu ve Virginii. Když je Davidovi šest let, jeho rodiče se rozvádějí a budoucí rocková ikona vyrůstá se svou matkou. Ve dvanácti chodí na hodiny hry na kytaru, což ho rychle znudí.

Hudební lekce bere sám od sebe – usuzuje, že nepotřebuje kantora, hraje podle svých idolů a své přirozenosti. Vystupuje různě se svými přáteli v jejich kapelách. Již o rok později objevuje díky své sestřenici punk, který ho okamžitě uchvátí. Na střední (které střídá kvůli marihuanovým dýchánkům, kterým není příliš nakloněna jeho matka) hraje v různých skupinách. Odtahuje se od kytary a namísto ní se více orientuje na bicí, na které hraje v kapele Mission Impossible. Po rozpadu skupiny hraje Dave v hardcore punk kapele Dain Bramage. V sedmnácti rezignuje na jakékoliv akademické ambice a přidává se ke skupině Scream, poté co úspěšně zatajuje svůj skutečný věk (tvrdí, že je mu 20). Po čtyřech letech koncertování se Scream přichází zásadní zlom v Daveové kariéře. Burz Osborne z kapely Melvins ho seznamuje se svými kamarády – Kurtem Cobainem a Kristem Novoselicem.

V roce 1990 po nečekaném rozpadu Scream zavolá právě Kurtovi a Kristovi, kteří ho pozvou do Seattlu. Tady se připojuje k nenápadně nápadné skupině jménem Nirvana, která doposud vydala jen pár demo nahrávek a album „Bleach“ (1989). V roce 1991 trojice vydává studiové album „Nevermind“, které se stává legendou stejně jako kapela sama. Po tomto průlomu přichází v roce 1993 se třetím albem „In Utero“. Ačkoli Dave skládá písničky, nechává je zezačátku ležet hluboko na dně šuplíku. Zůstává tím bubeníkem vzadu, zatímco niterné vyznání Kurta Cobaina uhrane davy na celém světě. Není to kvůli tomu, že by Davova práce nebyla brána vážně, on sám se takhle rozhoduje a raději pod pseudonymem „Late!“ vydává kazetu nazvanou „Pocketwatch“. Později se ale zapojuje i do psaní nirvanovských písní. V roce 1994 skupina nahrává poslední studiovou nahrávku „You Know You're Right“.

Pak přijde blesk z rozbouřeného nebe – v dubnu 1994 je Kurt Cobain nalezen mrtev. Zatímco se jeho odkaz stává ikonou grungeové éry, Dave si láme hlavu s tím, co dál. Je mu nabídnuto zůstat natrvalo v Tom Petty and the Heartbreakers, ale on odmítá. Spekuluje se také o jeho připojení se k Pearl Jam, ale místo bubeníka namísto něj zaujme Jack Irons. Na sólovou kariéru se Dave necítí. Namísto toho spolu s Patem Smearem, Williamem Goldsmithem a Natem Mendelem utvoří formaci Foo Fighters, která v roce 1995 vydává album „Foo Fighters“. Při práci na druhém albu („The Colour and the Shape“, vydané v roce 1997) se projevuje napětí mezi Davem a Williamem Goldsmithem, které vrcholí odchodem Goldsmithe z kapely.

S Foo Fighters se Dave také vymaňuje ze škatulky bubeník, bere do ruky kytaru a ujímá se i mikrofonu. Následně se ke skupině přidává Taylor Hawkins (bývalý bubeník kanaďanky Alanis Morissette) a naopak odchází Pat Smear (na jeho místě se ustálí Chris Shiflett). Pat se pak ke kapele přidává na turné v letech 2006-2010, aby se posléze stal opět právoplatným členem. Davův život se stává kolotočem zaplněným vystoupeními. S kapelou vydává další studiová alba – „There Is Nothing Left to Lose“ (1999), „One by One“ (2002), „In Your Honor“ (2005), „Echoes, Silence, Patience & Grace“ (2007), „Wasting Light“ (2011) a album největších hitů „Greatest Hits“ (2009). Dave během let spolupracuje i s jinými umělci – například Tony Iommi, Tenacious D, Queens of the Stone Age, Nine Inch Nails, Garbage, David Bowie, Paul McCartney, Norah Jones a zástupy dalších.
Co se týká filmového světa, můžete Davea (spolu s jeho dnes již bývalou manželkou Jennifer Youngblood) vidět v jedné epizodě seriálu „Akta X“ (The X-Files). Objevuje se v různých hudebních dokumentech („1991: The Year Punk Broke“, „Classic Albums: Nirvana – Nevermind“), ale i filmech – „Tenacious D in The Pick of Destiny“ (2006), „The Muppets“ (2011, animované cameo). Režíruje hudební videa Foo Fighters a v roce 2013 i klip k písni „By Crooked Steps“ od Soundgarden. V roce 2013 natáčí dokument „Sound City“.

Teď nahlédneme do osobního života Davea Grohla. Dave se aktivně zapojuje do života společnosti - vystupuje proti drogám (marihuaně dal podle svých slov vale ve dvaceti), podporuje práva gayů, demokraty. První Daveovou manželkou byla v letech 1994 až 1997 již zmíněná Jennifer Youngblood. Podruhé se 2. října 2003 oženil s Jordyn Blum. Pár spolu má dvě dcerky – Violet May (narozenou v roce 2006) a Harper Willow (narozenou v roce 2009). Přezdívá se mu Disco, Dr. G, Stinger. Znát ho můžete i pod jmény Davy Grolton, Nixon a Late!.

Autor: Naomi21

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
David Grohl

Grohl David

Avril Lavigne

Lavigne Avril

Naposled navštívené:
David Grohl

Grohl David

Avril Lavigne

Lavigne Avril