Zari

Ryan Murphy

Národnost:
Věk:
58
Narození:
30.11. 1965, Indianapolis, Indiana, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Americký scénárista, režisér a producent Ryan Murphy vyrostl v Indianě v irsko-katolické rodině. Navštěvoval katolickou základní školu a Warren Censtal School v Indianapolis.

S psaním více začal na Indiana University, kde psal pro školní noviny, Indiana Daily Student. Později se uplatnil také jako žurnalista, pracoval například v The Miami Jerald, nebo The Los Angeles Times. Práce v Entretainment Weekly ho isnpirovala k psaní scénářů, se kterým začal na konci 90. let. Jeden z jeho prvních scénářů, nazvaný Why Can't I be Audrey Hepburn, zakoupil renomovaný režisér Steven Spielberg.

Při psaní scénářů se často inspiruje vlastními zkušenostmi a zážitky. Pro seriál Nip/Tuck převzal hlavní linii a slogan seriálu - "Tell me what you don't like about yourself" - od plastického chirurga, ktereho potkal, když kdysi pracoval na novinovém článku. Za seriál získal Zlaty Glóbus a první nominaci na Emmy Award.

Jeho dalším podařeným kouskem je teenage seriál Glee. Tentokrát se inspiroval svým dětstvím a dospíváním, kdy byl členem pěveckého sboru. Seriál oslnil diváky i kritiky a získal Zlatý Glóbus za nejlepší seriál roku 2009. Televize FOX pak rozšířila původní objednávku první řady ze 13 epizod na konečných 22 a chystá se druhá řada.

Filmům se věnuje spíše okrajově, za zminku stoji Running with Scissors z roku 2006, ke kterému napsal scénář a sám ho i režíroval. Dále chystá film s Julii Roberts v hlavní roli Eat/Pray/Love a drama Face.

Murphy je gay. Krátce po svém osobnim zjištění navštěvoval terapii, na které se však dozvěděl, že s ním není nic spatně, pouze je "předčasně vyspělý, což je jen pro jeho osobní dobro".

Působí v National Advisory Board of the Young Storyteller Foundation, nadaci, která pracuje s mladými lidmi a pomáhá jim v rozvoji jejich literárních talentů.

Autor: salte

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ryan Murphy

Murphy Ryan

Naposled navštívené:
Ryan Murphy

Murphy Ryan