Zari

Käthe von Nagy

Povolání:
Národnost:
Narození:
4.4. 1904, Szabadka, Rakousko - Uhersko (dnes Subotica, Vojvodina, Jugoslávie)
Úmrtí:
20.12. 1973, Ojai, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Německá filmová herečka maďarského původu, Käthe von Nagy, vlastním jménem Kató Nagy se narodila v Szabadka – Subotica – nyní Vojvodina Jugoslávie, bývalá Rakousko-uherská monarchie dne 4. 4. 1904. Byla dcerou ředitele banky. Studovala na několika školách – klášterní školou počínaje přes internátní školy v Transylvánii pokračujíc, vysokou dívčí školou v Budapesti konče. Kate chtěla být původně spisovatelkou, ale otec byl silně proti, a tak jí víceméně přinutil, aby pracovala u něj v bance, jako kancelářská síla. A tak, když na ní nikdo nedohlížel, psala potajmu krátké povídky, které pak vycházely v novinách. Noviny se také staly na čas jejím zaměstnáním. Maďarský denník Pesti Hirlap ji vyslal do Berlína, jako svou dopisovatelku.

Při své práci novinářky se několikrát dostala do styku s filmovým světem, a jejími představiteli. Rozhodla se pokusit získat filmovou roli a v roce 1927 se jí poštěstilo, a zahrála si v menší roli v komedii Muži před svatbou. Do roku 1930 natočila dva filmy, a v roce 1930 hrála v prvním německém zvukovém filmu Jekyll a Hyde. Ve spolupráci s UFA natáčí filmy s Heinzem Rühmanem, Willy Fritschem, Hansem Albertsem, a jejím častým partnerem se později stal Wolf Albech Retty a Albert Mattenstock. Jen namátkou několik titulů, které byly jak jinak než promítány za první republiky, a později během II. světové války, kdy byla naše kina přímo zahlcena německými a italskými filmy. Ich bei Tag und du bei Nacht, Der junge baron Neuhas, Die Töchter Ihrer Exzellenz, Prinzessin Turandot, některé filmy byly skutečným skvostem, jako zfilmovaný příběh - Ave Maria s italským tenoristou Beniaminem Gigli.

Käthe von Nagy mluvila plynně francouzsky, a dobře italsky, a zasadila se velkou měrou o to, že byly v německých biografech opakovány filmy francouzské, italské a rakouské filmové produkce. Do roku 1939 hrála také v koprodukčních filmech – Mia moglie si diverte v režii Paula Verhovena, Itálie-Německo, nebo Accord final – Francie – Švýcarsko. Ve Francii také natočila film s názvem - Les Sourires de Vienne..

Nutno podotknout, že se Käthe naprosto neztotožňovala s politikou a režimem německého státu, a tak žila od roku 1935 ve Francii, a k filmování do Německa dojížděla. S filmováním v Německu skončila v roce 1939, a natočila pak pár filmů ve Francii - Mahlia la Métisse 1943, Cargaison clandestine, po válce v roce 1948 ve Francii.
V Německu pak po válce natočila už jen jediný film v roce 1952 - Die Försterchristl. Za čas se přestěhovala s manželem z Francie do USA a vzdala se natáčení. I tak natočila od roku 1927 do roku 1952 celkem 52 filmů vesměs hlavní role.

Käthe měla velkou lásku v českém sportovci Vilému Jakšovi, kterému říkali Vilda, a který skončil na mistrovství světa v boxu na druhém místě v roce 1938. Podle jeho příběhu natočil režiser Soukup pověstné Pěsti ve tmě.

Käthe von Nagy byla dvakrát vdaná – za režisera Constantina J. Davida, a druhým manželem se stal právník Jacques Fattini. Zemřela v USA v Ojai – Kalifornie dne 20. 12. 1973 na rakovinu, ve věku 69 let.

Marta Holubová-clara bow.

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Komisař Montalbano (1999) [TV ...

23:50 - 01:45

21 minut již uběhlo
94 minut zbývá do konce

ČT2 - Moulin Rouge

22:50 - 00:50

81 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

23:40 - 00:40

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:40 - 00:45

31 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Käthe von Nagy

von Nagy Käthe

Naposled navštívené:
Käthe von Nagy

von Nagy Käthe