Zari

Hubert Krejčí

Povolání:
Národnost:
Věk:
79
Narození:
11.11. 1944, Pardubice, Protektorát Čechy a Morava
Životopis (biografie) / Informace:
Osobnost českého alternativního divadla Hubert Krejčí, pardubický rodák, který byť je mnohými pokládán za svéráznou postavu pohybující se na okraji divadelního dění, takřka jako něco hraničícího s nevkusem, proráží jiným zaběhnutou, nudnou divadelní hladinu, která se rozpíná bez vln do nekonečna. Je sice hercem, mimem i režisérem, přesto je jaksi navíc i autorem.

Krejčího dramatická prvotina Příběh z pouti /1967, prem. 1998 v Dejvickém divadle/, naznačila jakým směrem a po jakých cestách se v budoucnu bude jako autor ubírat. Po vysokoškolských studiích činoherní režie na brněnské JAMU v letech 1969 až 1974 u profesorů Miloše Hynšta a Bořivoje Srby, později ještě se na Krejčího vztahu k divadlu promítly přednáška Pravoše Nebeského. Lze řici, že do roku 1976 hledal správnou cestu, samozřejmě ze svého pohledu a tak v rodných Pardubicích a později v Praze vedl soubor pod názvem Yourickova pantomima.

V podstatě šlo o volné sdružení amatérů a profesionálů dnes již vcelku známých jmen, jako byli pánové Jan Ferjenčík, Petr Šilhán, Oldřich Bašta, Vladimír Hulec a další a další. Pamětníci si vybavují jejich klauniádu Sanatorium č.1, nebo Kouzelnou zahradu /1978/. Zhruba od stejné doby spolupracoval s divadly již vcelku zavedenými a známými, např. s HaDivadlem, s divadlem Husa na provázku, či vídeňským Theater Brett, a mnohými dalšími. Zejména se uplatňoval nejen herecky, ale především jako autor nebo režisér. Divadlo Husa na provázku uvedlo např. Hry a hříčky /1982/, Obřad za vyléčení páteře /1982/, nebo Tajemství muzea voskových figurín /1994, rež. V. Morávek/ a Ha-divadlo inscenovalo Krejčího hru Úklady dr. Sakripantiho /1984/.

Pro pardubickou ochotnickou divadelní společnost napsal opakovaně hranou Krásnou Desperandu /1991/. Zajímavá byla i jeho spolupráce se Studiem Dům režisérky Evy Tálské, kde byla uvedena jeho autorská podívaná Arlekino vévodou bretaňským aneb Král Lear /1996/. Docela se povedlo nastudování autorského dílka v autorežii v Dejvickém divadle pod názvem Hey ze smetiště /1998/. Také další divadla objevila provokující neobvyklost dramatických kusů Huberta Krejčího. Chytlo se i Klicperovo divadlo v Hradci Králové, které dávalo Krejčího hru Dvojí proměna aneb Kozla pantalonem /1999/, Divadlo v Dlouhé uvedlo prem. inscenace neobvyklých zvratů : Si, maňásku /2003/.

Z poslední tvorby již pro takřka poetické názvy je možno uvést autorské hry, např. Odchod hmyzu /2001, prem. 2003, Bouda-ND Praha/, Vějíř s broskvovými květy /2009/, Démonů pramen /2011/ a další. Jednotlivé hry vycházejí ve většině případů v sešitovém vydání anebo časopisecky. Dosud vyšly soubory : Hry ze smetiště /1988, 1992/, Divadelní hříčky /1999/, Cesta Prahou /1999/, Tristram a Zauda /2007/. Jako pedagog externista spolupracoval s JAMU a s KALD DAMU. Žije a pracuje v Praze.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hubert Krejčí

Krejčí Hubert

Naposled navštívené:
Hubert Krejčí

Krejčí Hubert