Zari

Dave Legeno

Povolání:
Národnost:
Narození:
12.10. 1963, Marylebone, Anglie
Úmrtí:
6.7. 2014, Death Valley, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Britský herec a profesionální sportovec - zápasník Dave Legeno se narodil 12. října 1963 v Londýně. Touha stát se hercem jej údajně pronásledovala už od jeho devíti let, kdy si poprvé přečetl Shakespearovu hru Richard III. Přestože ale herectví studoval v Anglii i USA, v mládí u něho převážila záliba v bojových sportech, které se staly jeho hlavní životní náplní i zdrojem obživy. Pracoval jako vyhazovač a vymahač dluhů a pod přezdívkami "Death Wish" a "The Enforcer" se věnoval boxu, judu, brazilskému Jiu-Jitsu a hlavně pak klecovým zápasům ve wrestlingu.

Souběžně s tím si Dave postupně plnil i dětský sen o herectví - byť zpočátku nějakou dobu vystupoval pouze v reklamách, kde díky svojí atletické vizáži nabízel především různé sportovní potřeby. Ani když konečně pronikl i do opravdového filmu, neměl to se svojí 1,90cm vysokou, svalnatou postavou jednoduché, protože skloubit natáčení s jeho původní profesí zápasníka, které se také nechtěl ještě vzdát, nebylo vždycky snadné. Nakonec se ale prosadil a zahrál si v několika desítkách snímků ( Podfu(c)k, Havran, Batman začíná, Psanec, Královna Alžběta: Zlatý věk, Sněhurka a lovec, Titanic, Centurion...). Známou je také jeho postava zlého vlkodlaka Fenrira Šedohřbeta, kterou vytvořil ve třech z osmi filmů o kouzelníkovi Harrym Potterovi.

Ve svých padesáti letech byl Dave Legeno v perfektní kondici, žil naplno a rád přijímal všemožné výzvy osudu. Jednou z nich byl i jeho osamocený výlet do kalifornského národního parku Údolí smrti (Death Valley), který se honosí titulem nejteplejšího místa na Zemi a kde jsou v létě běžné teploty okolo 50 stupňů Celsia. Tady bylo v neděli 6. července 2014 nalezeno jeho mrtvé tělo. Podle lékařské zprávy hercova smrt nastala cca 3-4 dny předtím, pravděpodobně v důsledku slunečního úpalu a celkového kolapsu z horka.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

1 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Kvarteto

19:00 - 19:30

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

6 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dave Legeno

Legeno Dave

Sándor Pethes

Pethes Sándor

Attention les yeux!

Attention les yeux!
Attention les yeux!

Naposled navštívené:
Dave Legeno

Legeno Dave

Sándor Pethes

Pethes Sándor

Attention les yeux!

Attention les yeux!
Attention les yeux!