Zari

Milan Šimáček (1)

Povolání:
Národnost:
Narození:
21.4. 1962, Hodonín, Československo
Úmrtí:
24.9. 2018, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Kdo by neznal kulaťoučkého vojína Vatu z filmové adaptace Švandrlíkových Černých baronů? Jeho představitel, herec Milan Šimáček, se narodil 21.4. 1962 v moravském Hodoníně a k herectví jej přivedl jeho starší spolužák ze strážnického gymnázia Břetislav Rychlík. Milan sice původně koketoval s myšlenkou na povolání kněze, nakonec ale vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde později i sám přednášel. Věnovat se jenom suchým číslům mu však nestačilo, repertoár jeho zájmů byl mnohem pestřejší - hrál divadlo (jeho první profesionální kroky vedly do Ypsilonky), zasedal v porotách filmových festivalů, psal básně, povídky, scénáře i odborné články do časopisů…

Do povědomí filmových diváků zapadl už svou první filmovou rolí - bláznivým Pepíčkem Varlichem ze snímku Blázni a děvčátka. Následovala řada dalších větších i menších rolí, včetně již zmíněného Vaty, či dalšího uniformovaného příslušníka ozbrojených sil -rotného Josefa Soudka z filmu Tankový prapor. Jako příjemné žánrové osvěžení vnímal Milan Šimáček také svoje krátké účinkování v nekonečném seriálu TV NOVA Ulice, kde si zahrál zloděje a úlisného záporáka Chosého. Jeho bohužel poslední setkání s kamerou bylo při natáčení snímku Nabarvené ptáče, kde ztvárnil postavu vesnického rychtáře. Premiéry tohoto díla se však už nedožil.

Život tohoto nevšedního muže, který nezkazil žádnou legraci, otce dvou dcer a milovníka dobrého jídla ukončila po několikaměsíčním boji 24.9. 2018 rakovina jater, o které dlouho nic netušili ani jeho nejlepší přátelé. Milan Šimáček o své nemoci nemluvil a vše vyšlo najevo až díky jeho razantnímu hubnutí, kdy během necelého roku údajně shodil cca 25 kg. Jako hluboce věřící člověk a praktikující katolík odmítl léčbu chemoterapií a plně se odevzdal do Božích rukou. Z posledních sil ještě dokázal uhradit všechny své dluhy a jeho posledním přáním bylo, aby se jeho pohřeb konal v hradčanském chrámu sv. Víta, kde sám aktivně působil jako předčítač z Bible. Tam se poslední rozloučení také konalo, tělesné ostatky ale spočinou na Šimáčkově rodném Slovácku. I to patřilo k hercově závěti.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

103 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

118 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

133 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

78 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Milan Šimáček

Šimáček Milan

Inkoustové srdce (Inkheart)

Inkoustové srdce
Inkheart

Škola lásky (Liebesschule)

Škola lásky
Liebesschule

Melancholická (Melancholy Baby)

Melancholická
Melancholy Baby

Naposled navštívené:
Milan Šimáček

Šimáček Milan

Inkoustové srdce (Inkheart)

Inkoustové srdce
Inkheart

Škola lásky (Liebesschule)

Škola lásky
Liebesschule

Melancholická (Melancholy Baby)

Melancholická
Melancholy Baby