Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Sammo Hung

Rodné jméno:
Hong Jin Bao
Známý jako:
洪金寶; Sammo Hung Kam-Bo
Národnost:
Věk:
72
Narození:
7.1. 1952, Hongkong
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Sammo Hung (narozen ve znamení Kozoroha) je hongkongský herec, bojový umělec, producent, scenárista a režisér, známý prací na kung-fu filmech. Byl bojovým choreografem pro Jackie Chana, Kinga Hu nebo Johna Woo.

Sammo je jeden z tvůrců hongkongské nové vlny 80. let, oživil kung-fu žánr a zavedl vampýrský žánr. Je znám nastartováním kariér jiných herců, produkováním jejich filmů, obsazováním do výroby. Hrál v 75 filmech, pracoval na 230.

Jeho rodiče pracovali u filmu u kostýmů; vychovávali ho prarodiče. Babička byla bojová herečka Chin Tsi-ang a dědeček režisér a scenárista Hung Chung-Ho.

Do Čínské dramatické akademie nastoupil r. 1961 v 9ti letech na 7 roků – prarodiče se o škole doslechli od přátel. Vedl ji mistr Yu Jim-yuen. Bylo zde zvykem dát studentovi jiné jméno a rodinné nepoužívat – dostal jméno Yuen Lung. Díky svým schopnostem se stal členem Seven Little Fortunes, kde panovala rivalita mezi ním a jedním z nejmladších studentů Yuenem Lo – pozdější mezinárodní superstar Jackie Chan.

V 16ti letech se zranil, během rekonvalescence ztloustl a pro neshody s mistrem odešel z akademie. Uplatnil se jako kaskadér a dostal přezdívku podle čínského komiksu Sam-mo (Tři vlasy).

R. 1988 hrál ve filmu Alexe Lawa „Painted Faces“, zobrazujícím poměry v Čínské dramatické akademii. Ukazuje kruté praktiky při učení přemetů, provazů apod. Sammo i ostatní členové Seven Little Fortunes však říkají, že filmu v drsnosti do reality hodně chybí.

Před kamerou debutoval již jako dítě r. 1961. R. 1962 účinkoval poprvé s Chanem ve filmu „The Bird of Yue Fei“ – hrál 10ti-letého Yue Feie, historickou osobnost z dynastie Song – slavného čínského generála a mučedníka. Ve 14ti letech u Shaw Brothers asistoval akčnímu režisérovi Han Yingjie v „Come Drink with Me“ (1966). V letech 1966 - 1974 pracoval na 30ti filmech jako kaskadér, koordinátor a akční režisér.

R. 1970 Raymond Chow založil produkční společnost Golden Harvest – Sammo choreografoval akční scény v jejím prvním filmu „The Angry River“; jeho sláva prudce stoupala. Všiml si ho taiwanský režisér King Hu – Hung mu choreografoval „A Touch of Zen“ (1971) a „The Fate of Lee Khan“ (1973). V témže roce studoval v Jižní Koreji hapkido u mistra Ji Huan Jaeho a natočil jeden z nejznámějších filmů Bruce Lee „Enter the Dragon“.

Jeho režijním debutem je „The Iron Fisted Monk“ (1977), jedna z prvních kung-fu komedií.

R. 1978 koordinoval „Game of Death“, který Bruce Lee nestihl dotočit. Po úspěchu Chanova „Drunken Master“ natočil „Magnificent Butcher“ (1979); režíroval spolu s Yuen Woo-pingem, film pro změnu nedotočil Yuenův otec Simon Yuen, hvězda „Drunken Master“. Nahradil ho Fan Mei Sheng, snímek úspěch nesklidil.

V 80. letech učinil kung-fu reálnějším; boje jeden proti jednomu apod. definovaly bojové filmy 80. let.

R. 1983 se spojil s Chanem a Yuenem Biao v „Tři bratry“ – vznikly např. Project A" (1983), „Wheels on Meals“ (1984) nebo série „Lucky Stars“. Hung režíroval a hrál v původní trilogii „Winners and Sinners“ (1983), „My Lucky Stars“ a „Twinkle, Twinkle Lucky Stars“ (1985) – Chan a Biao účinkovali ve vedlejších rolích. Hung produkoval a hrál ve čtvrtém díle „Lucky Stars Go Places“ (1986) a mihnul se v šestém a posledním „How To Meet the Lucky Stars“ (1996).

Založil žánr vampýrských filmů – „Encounters of the Spooky Kind“ (1980) a „The Dead and the Deadly“ (1983); oživil ženské kung-fu – produkoval policejní filmy „Yes, Madam“, „Police Assasins“ (1985), jimiž nastartoval kariéry Michelle Yeoh či Cynthie Rothrock.

R. 1991 po slabším období a jistých neshodách odešel po 21 letech z Golden Harvest. Celá 90. léta byla nevýrazná, krom „Mr. Nice Guy“ (1997) a amerického seriálu „Martial Law“ (1998).

Úspěšným se stal snímek „The Legend of Zu“ (2001), dlouho očekávané pokračování „Zu Warriors from the Magic Mountain“ (1983). S Chanem spolupracoval na „Around the World in 80 Days“ (2004), kde ztvárnil skutečnou historickou osobnost Wong Fei Hunga, který předtím proslavil Chana v „Drunken Master“ a „Legend of Drunken Master“ (1994).

R. 2005 hrál v „Sha Po Lang“– po 25ti letech záporná role proti Donniemu Yenovi; v „Fatal Move“ (2008) ztvárnili Hung a Ken Lo vůdce konkurenčních gangů Triád. „Wushu“ s Hungem v hlavní roli (spoluprodukce Jackie Chan) byl r. 2008 na Filmovém festivalu v Cannes.

Hraje v seriálech, účinkoval v TV reality pořadu „The Disciple“ – hledání nových talentů.

Hungův mladší bratr Lee Chi Kit pracoval na 40ti filmech mj. se Sammem, hlavně ve vedlejších rolích a jako akční režisér.

Z manželství s Jo Yun Ok má 3 syny a dceru: Timmy Hung Tin Ming (1974), Jimmy Hung Tin Cheung (1977), Sammy Hung Tin Chin (1979) a Stephanie Hung Chao Yu (1983). R. 1994 se po 21 letech rozvedli, od r. 1995 je podruhé ženatý s Joyce Godenzi – modelka a herečka – „The Haunted Island“ (1986), „Eastern Condors“ (1987), „Mr. Nice Guy“.

Timmy Hung hrál s otcem v „Sha Po Lang“, „Legend of the Dragon“, „Martial Law“; Sammy se Sammem a Yuenem Biao v seriálu „Wing Chun“ (2007).

5. 8. 2009 se mu při natáčení „Ip Man 2“ udělalo nevolno a podstoupil operaci srdce – příčinou byla nadměrná váha (při 170 cm má 110 kg), záliba v cigaretách a dlouhé, únavné natáčení.

Sammo Hung má na Avenue of Stars v Hongkongu hvězdu.

Autor: SvoKar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sammo Hung

Hung Sammo

Naposled navštívené:
Sammo Hung

Hung Sammo