Zari

Alexandre Aja

Známý jako:
Alexandre Jouan, Alexandre Jouan-Arcady, Alexandre Juan
Národnost:
Věk:
46
Narození:
7.8. 1978, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
ALEXANDRE AJA

Alexandre Jouan Arcady se narodil 7.srpna 1978 v Paříži. Svůj umělecký pseudonym si vytvořil z iniciál všech svých jmen. Jeho dětství ovlivňoval po všech stránkách film. Jeho otec Alexandre Arcady je úspěšný filmový režisér a matka Marie-Jo Jouan je uznávaná filmová kritička. Aja je odmala velkým filmovým fanouškem. V jednom rozhovoru uvedl, že se dokáže dívat na DVD celý den. A že je rád, když má možnost pozorovat rozdíly mezi verzí pro kina a originální režisérův sestřih. Je to skvělá cesta jak objevit pravý smysl filmu a původní režisérovy úmysly. Alexandre Aja se oženil s režisérkou Lailou Marrakchi. V současné době žijí v Paříži.

Jako většina režisérů i Aja začínal natáčením reklam a videoklipů. Poprvé na sebe upozornil v roce 1997 svým krátkometrážním filmem OVER THE RAINBOW. Film je směsicí hororu a sci-fi, ponurost ještě více umocňuje použitý černobílý materiál. Na Molodist International Film Festival získal ocenění za nejlepší krátký sci-fi film a rovněž si vysloužil nominaci na MFF v Cannes v kategorii Nejlepší krátkometrážní film.

V roce 1999 natočil svůj první celovečerní film s názvem FURIA. Spolu s Grégory Levasseurem byl i autorem scénáře. V roce 2001 byl tento snímek nominován na filmovém festivalu Fantasporto jako nejlepší film. V roce 2002 napsal Aja scénář k akčnímu dramatu ENTRE CHIENS ET LOUPS. Tento film režíroval jeho otec.

Druhý Ajův celovečerní film NOC S NABROUŠENOU BŘITVOU, který produkoval samotný Luc Besson se dočkal nečekaného úspěchu. I tento film Aja natočil podle vlastního scénáře, který napsal spolu s Grégory Levasseurem. Extrémně krvavý a brutální film získal několik nominací na různých festivalech. Některé z nich proměnil za významné ceny nejen v Evropě, ale dostalo se mu uznání i v USA. Díky tomuto filmu Aja definitivně propadl kouzlu hororových filmů a stal se uznávaným režisérem filmů z tohoto žánru. Jeho snímky překvapují násilím a brutalitou, což část publika odpuzuje, ale na druhé straně svou neobvyklostí stejně přitahují spoustu jiných diváků.

Známý hollywoodský režisérský veterán Wes Craven (Noční Můra v Elm Street, Vřískot) si brzy všiml nesporného Ajova talentu a nabídl mu, aby natočil remake jeho filmu HORY MAJÍ OČI z roku 1977. Aja si přivedl celý svůj realizační tým a spolu se svým dvorním scénáristou Grégory Levasseurem přetvořili původní Cravenovu předlohu. Samotný Wes Craven se stal producentem a velmi aktivně se podílel na vzniku nového filmu. Aja si pod dohledem uznávaného odborníka vyzkoušel na vlastní kůži jak se točí americké horory. Když v roce 2006 šel film do kin, stal se okamžitě hororovým trhákem roku a získal uznání jak od diváků, tak i od odborné kritiky.

Aja byl přesto poněkud zklamán chladnějším přijetím v evropských státech. Řekl, že natáčet horory v Evropě je velmi těžké, protože v Evropě vládne větší puritánství co se týká násilí. Hlavní rozdíl mezi Evropou a Spojenými státy je v tom, že v USA je více svobody pro krvavé filmy, zatímco v USA se více řeší hloupý problém s nahotou.
Některé brutální filmy by v Evropě vůbec nemohly vzniknout. Je velmi těžké posouvat hranice a možnosti příliš daleko. Na takové filmy není snadné získat peníze, protože jsou tak drastické.

Po úspěchu filmu Hory mají oči se Aja vrhl na další remaky starších úspěšných filmů. Spolu s Grégory Levasseurem, který se jako pomocný scenárista podílel na všech Ajových projektech a už zřejmě natrvalo utvořil s Ajou neodmyslitelný tandem se stejnou krevní skupinou, spolupracovali na filmech MIRRORS (2008) a PIRAŇA (2010). U remaku Piraně i u některých jiných svých filmů si Aja vyzkoušel kromě profese scénáristy a režiséra i práci producenta.

Dnes už patří Alexandre Aja mezi známé, oblíbené a uznávané filmové režiséry. Kromě režie se věnuje nadále i psaní scénářů. Po úspěchu otcova filmu Mezi psem a vlkem si práci scénáristy vyzkoušel znovu a napsal scénář k filmu P2, který režíroval jeho debutující přítel Franck Khalfoun.

V poslední době se Aja zapsal do povědomí diváků jako autor scénáře a producent filmu MANIAK (2012).

Nyní natáčí film HORNS podle knihy Joa Hilla, ve kterém hlavní hrdina (Daniel Radcliffe) pátrá po vrahovi své partnerky.

V současnosti se Aja vyhřívá na výsluní filmové slávy. Do světa hororu přinesl nové postupy a přispěl k oživení žánru. Jeho netradiční pohled na šokující brutalitu a násilí v té nejsyrovější podobě je odvážným a průkopnickým počinem. Získal si hodně fanoušků a příznivců po celém světě. Mnozí jej považují za Wesa Cravena nové generace. Doufejme, že mu jeho pracovní úspěchy ještě dlouho vydrží.

Autor: prvosenka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Pod pokličkou (2006) [TV pořad...

04:45 - 05:10

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté výpravy (2005) [TV ...

04:25 - 04:50

21 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

1 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:00 - 05:00

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alexandre Aja

Aja Alexandre

Paranoia (First Born)

Paranoia
First Born

Běžec (Running)

Běžec
Running

Laure de Saboulin

de Saboulin Laure

Victoria Beattie

Beattie Victoria

Poslední objetí (Last Embrace)

Poslední objetí
Last Embrace

Naposled navštívené:
Alexandre Aja

Aja Alexandre

Paranoia (First Born)

Paranoia
First Born

Běžec (Running)

Běžec
Running

Laure de Saboulin

de Saboulin Laure

Victoria Beattie

Beattie Victoria

Poslední objetí (Last Embrace)

Poslední objetí
Last Embrace