Zari
Životopis (biografie) / Informace:
Kostýmní výtvarník Jan Pištěk se narodil roku 1961 v Praze jako syn Theodora Pištěka ml., taktéž kostýmního výtvarníka, a jako vnuk dědečka Theodora Pištěka st., slavného českého herce 20. – 50. let.
Jan Pištěk vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, specializoval se na obor figurální malba a krajinomalba. Studium ukončil roku 1986.
V roce 1990 se stal odborným asistentem ve speciálním ateliéru malby na Akademii výtvarných umění v Praze. Zde působil do roku 1995. V době svého působení v Akademi absolvoval stipendijní pobyty v New Yorku a Wyomingu v letech 1993 – 1994.
Jan Pištěk jde ve stopách svého otce Theodora Pištěka a věnuje se zejména výtvarné činnosti, návrhům designu, také malbě a grafice. Se svým otcem často spolupracuje na různých projektech. Společně pracovali na muzikálech RUSALKA a MONTE CRISTO. Dále vytvořili kostýmy pro filmovou a televizní verzi kultovního sci-fi románu DUNA a DĚTI DUNY pro americkou produkci.
V Divadle bratří Formanů se formou výtvarné a kostýmní spolupráce podílel Jan Pištěk na představení NACHOVÉ PLACHTY. V Národním divadle to byly kostýmy k opeře Philipa Glasse KRÁSKA A ZVÍŘE a pro jazzovou operu DOBŘE PLACENÁ PROCHÁZKA z původní produkce Divadla Semafor.
Není bez zajímavosti, že Jan Pištěk také vytvořil kostýmy pro prezentaci americké kosmetické firmy Avon.
I když se může zdát, že Jan Piště zaměřuje veškerou svou činnost výhradně směrem kostýmního designu, nezapomíná ani na malířství, jemuž se intenzívně věnuje od doby ukončení studií v roce 1986. Uspořádal již četné samostatné výstavy a jeho díla jsou obsažena i ve sbírkách Národní galerie.


Zpracováno s využitím této publikace:
PROGRAM „DOBŘE PLACENÁ PROCHÁZKA“, vydalo Národní divadlo v Praze, r. 2007

Autor: Petra.Barbie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jan Pištěk

Pištěk Jan

Giovanni Rosselli

Rosselli Giovanni

Naposled navštívené:
Jan Pištěk

Pištěk Jan

Giovanni Rosselli

Rosselli Giovanni