Zari

Nicole Vervil

Povolání:
Rodné jméno:
Thérèse Marguerite Le Carpentier
Národnost:
Narození:
31.10. 1920, Paříž, Francie
Úmrtí:
26.2. 2005, Coutances, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzská herečka Nicole Vervil je českým divákům dobře známá ze slavné četnické série, těžištěm jejích aktivit ale bylo divadlo a později také dabing. Narodila se jako Thérese Marguerite Le Carpentier v Paříži a v divadle začala hrát po druhé světové válce. Vystupovala na jevišti divadel Théâtre Edouard VII (Radostné smutky) nebo Théâtre Saint-Georges (Nevěsta je příliš krásná).

Počátky filmového herectví Nicole Vervil jsou spojeny především s režisérem Jeanem Giraultem, který jí nabídl první roli v komedii POSLÍČCI (Les livreurs, 1961). S Giraultem pak natočila více filmů, v mezinárodním měřítku ji zviditelnila především postava paní Gerberové, manželky vrchního strážmistra Gerbera (Michel Galabru). Tuto roli hrála v prvních třech dílech četnické série, ČETNÍK ZE SAINT-TROPEZ (Le gendarme de Saint-Tropez, 1964), ČETNÍK SE ŽENÍ (Le gendarme se marie, 1968) a ČETNÍK VE VÝSLUŽBĚ (Le gendarme en balade, 1970). Vedle komedií se Nicole Vervil jen výjimečně dostala i k příležitostem v dramatickém žánru, ovšem jen v malých úlohách (DOZNÁNÍ - L´aveu, 1971; VĚDĚT ZAKÁZÁNO – Défense du savoir, 1973).

Manželem Nicole Vervil byl herec Philippe Dumat (1925-2006), spolu s ním se později prosadila hlavně v dabingu. Poslední filmovou roli odehrála Nicole Vervil v dramatu FRANCIE, AKCIOVÁ SPOLEČNOST (France, société anonyme, 1974), pak se již objevila jen v několika televizních seriálech. Zemřela v Coutanche v Normandii 26. února 2005 ve věku 84 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nicole Vervil

Vervil Nicole

Naposled navštívené:
Nicole Vervil

Vervil Nicole