Duben

Tony Jaa

Povolání:
Rodné jméno:
Panom Worawit
Známý jako:
Tong-Ni Jia; Tung-Nei Ka; 東尼嘉
Národnost:
Věk:
48
Narození:
5.2. 1976, Surin, Thajsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Tony Jaa (Tatchakorn Yeerum nebo Panom Yeerum) se narodil 5. 2. 1976 v provincii Surin v Isaanu v Thajsku. Na Západě je znám jako Tony Jaa, v Thajsku jako Jaa Panom; je thajský mnich, bojový umělec, herec, choreograf, kaskadér a režisér. Natočil filmy „Ong-Bak: Muay Thai Warrior“, „Tom-Yum-Goong“ (též nazývaný „Warrior King“ nebo „The Protector“) a „Ong-Bak 2: The Beginning“.

Vyrůstal na venkově a sledoval filmy Bruce Lee, Jackie Chana, Vince Lama a Jeta Li, což ho inspirovalo k učení bojových umění. Byl jimi tak ovlivněn, že během práce a hraní si s kamarády imitoval bojové pohyby, které viděl; cvičil na rýžovém poli svého otce. Při koupání slonů dělal z jejich zad salta do řeky.

„Co dělali, bylo tak krásné, tak hrdinské, že jsem to chtěl dělat taky,“ řekl v rozhovoru pro časopis Time v roce 2004. „Cvičil jsem, až jsem mohl udělat pohyb přesně tak, jak jsem ho viděl dělat mistry.“

V 15 letech požádal, aby se stal studentem kaskadéra a akčního režiséra Panny Rittikraie. Ten mu poradil navštěvovat Maha Sarakram College of Physical Education v provincii Maha Sarakram. Trénoval taekwondo a muay thai, ale k žádnému z těchto studií nejsou bližší informace.

Nejprve pracoval jako kaskadér v Pannově týmu Muay Thai Stunt a objevil se v mnoha jeho filmech. Zaskakoval za Sammo Hunga při reklamě na energy drink, která požadovala chytit se sloních klů a saltem se dostat na jeho záda; v thajské TV sérii „Insee Daeng“ („Red Eagle“).

Panna a Jaa se zajímali o muay boran, starověký styl muay thai, pracovali a trénovali 1 rok a natočili o tom krátký film ukazující, co Tony dokáže. Jedním z těch, komu ho ukázali, byl producent a režisér Prachya Pinkaew, na něhož náležitě zapůsobil.

To vedlo ke snímku „Ong-Bak: Muay Thai Warrior“ (2003); jeho přelomová hlavní role. Jaa dělal všechny kousky bez mechanické pomoci nebo PC efektů a ukázal svůj styl extrémní akrobacie a rychlých jakoby tanečních pohybů. Natáhl si šlachu a vymkl kotník. V jedné bojové scéně mu hořely nohy. „Skutečně jsem hořel,“ řekl v rozhovoru r. 2005. „Musel jsem se soustředit při dýchání, protože jsem měl plameny u obočí, řas a nosu. Museli jsme natočit víc záběrů.“

Jeho další hlavní role – „Tom-Yum-Goong“ (v USA „The Protector“; v ČR mylně uváděn jako „Ong-Bak 2“, ale s touto sérií nemá nic společného) (2005), nazvaný podle thajské polévky, obsahoval styl muay thai imitující slony. V srpnu 2006 podpořil v New Yorku americké uvedení filmu a představil se v Museum of the Moving Image.

Sahamongkol Film International uvedl, že Jaův následující film bude „Sword“ nebo „Dab Atamas“ o thajském dvoumečovém boji podle scénáře Prapase Chonsalanonta. Ale kvůli hádce Prachyy a Jay, kterou veřejně nekomentovali, byl „Sword“ zrušen.

V březnu 2006 se mluvilo o „Ong-Bak 2“. Jaa režíroval a hrál, snímek uvolnil v prosinci 2008. Zatímco Jaa pracoval na „Ong-Bak 2“, režisér Pinkaew a akční choreograf Rittikrai natáčeli „Chocolate“ s bojovou umělkyní Nicharee Vismistananda, uvolnění 6. 2. 2008. „Ong-Bak 3, The Battle to end all Battles“ má být uvolněn 14.2. 2011; trailer vyšel v říjnu 2010.

Filmů Tonyho si všiml jeho idol Jackie Chan a požádal režiséra Bretta Ratnera o obsazení Jay v „Rush Hour 3“ (2007). „Dal jsem režisérovi video Tonyho Jay, protože myslím, že Tony je nejvšestrannější z akčních herců,“ prohlásil Chan v Associated Press a dodal: „Režisér ho má moc rád.“ Tony se ale natáčení nemohl zúčastnit, protože se křížilo s jeho prací na „Ong-Bak 2“.

Hongkongský vysloužilec bojové choreografie Lau Kar-Leung prohlásil, že by s Tonym rád pracoval.

28. 5. 2010 se Tony Jaa stal buddhistickým mnichem v chrámu v Surinu.

Začínal ve filmech „Mission Hunter 2“ (v USA „Battle Warrior“), „Spirited Killer“ a „Hard Gun“; už v době své popularity hrál vedlejší role v „The Bodyguard“ (2004) ještě pod jménem Panom Yeerun a „The Bodyguard 2“ (2007).
Tony Jaa měří 5 stop a 6 palců (168 cm).

O případném rodinném životě není nic známo.

Autor: SvoKar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

16 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

09:15 - 09:45

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

6 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178292
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tony Jaa

Jaa Tony

Naposled navštívené:
Tony Jaa

Jaa Tony