Zari

Radovan Lipus

Národnost:
Věk:
58
Narození:
12.6. 1966, Dolní Lištné u Frýdku-Místku
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Režisér Radovan Lipus se narodil 12. června roku 1966 v obci Dolní Líštné, dnes části Třince. Po získání středoškolského vzdání se rozhodl pro studium na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, obor teorie kultury. Během olomouckého studia v letech 1984 až 1986, převážil jeho zájem o studium režie na DAMU v Praze. Po přijetí ke studiu v roce 1986, vystudoval obor režie a dramaturgie u profesorů Jaroslava Vostrého a Ladislava Vymětala. Po absolutoriu v roce 1991 se stal asistentem režie a lektorem dramaturgie v pražském Činoherním klubu.

Souběžně asistoval u režiséra Jana Kačera v Divadle na Vinohradech a v Divadle v Řeznické a v pražském Disku. Jako režisér činohry působil v letech 1992 až 2008 v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a režíroval např. : Věc Makropulos; Romance pro křídlovku; Zlaté rouno; Hra lásky a náhody; Klasik v pornoshopu, Vůně peněz aneb Turcaret, Matka aj. Součsně přednášel i na Ostravské univerzitě. Úzce spolupracoval se scénografem Petrem Matáskem.

V letech 2008 až 2010 byl kmenovým režisérem činohry Švandova divadla v Praze. Mimo své mateřské scény hostoval jako režisér např. v Národním divadle, Komorní scéně Aréna, Těšínském divadle, Národním divadle Brno, Divadle ABC, Divadle na Vinohradech, Divadle loutek Ostrava. Je autorem a režisérem úspěšného televizního cyklu Šumná města, na kterém je autorsky podepsán spolu s architektem Davidem Vávrou, který byl oceněn televizní cenou Trilobit v roce 2001.


Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Radovan Lipus

Lipus Radovan

Blythe Danner

Danner Blythe

Takashi Morimiya

Morimiya Takashi

Gerda Scholz-Grosse

Scholz-Grosse Gerda

Naposled navštívené:
Radovan Lipus

Lipus Radovan

Blythe Danner

Danner Blythe

Takashi Morimiya

Morimiya Takashi

Gerda Scholz-Grosse

Scholz-Grosse Gerda