Zari

Robert Warwick

Povolání:
Rodné jméno:
Robert Taylor Bien
Národnost:
Narození:
9.10. 1878, Sacramento, Kalifornie, USA
Úmrtí:
6.6. 1964, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Filmový a divadelní herec, majitel velmi příjemného, sympatického a vemlouvavého hlasu - Robert Warwick vlastním jménem Robert Taylor Bien se narodil dne 9. 10. v předminulém století roku 1878 v USA ve městě Sacramento v Kalifornii. Odmala krásně zpíval, a rodiče podporovali jeho pěvecké úsilí a platili mu záhy soukromé hodiny zpěvu. Robert se měl původně stát operním zpěvákem a měl k tomu jak se zdá značné předpoklady.


V roce 1903, kdy mu bylo 24 let byl přijat na Broadwayi, a jeho hereckým kolegou a za čas i přítelem se stal herec z rodu Barrymoreových - John. Právě vedle Johna ztvárnil své nejlepší role, a záhy se stali oba pověstnými a oblíbenými představiteli mužských hlavních rolí v klasickém repertoáru - Anna Karenina, Dvě ženy, Kiss Waltz, Tajemství, Miss Princ, a v mnoha dalších. Často se mohl také na jevišti blýsknout kvalitním operním zpěvem.


Na Broadwayi byl smluvně vázán do roku 1920. V té době už spolupracoval s němým filmem rovných pět let, a debutoval filmem v roce 1914 – The Dollar Mark, a ve stejném roce natočil další dva filmy - Man of the Hour a Cross the Pacific. Z období „Silent“ filmů měl na svém kontě 41 snímků.

Warwick byl třikrát ženatý – s tanečnicí Arline Peck, se kterou měl dceru Rosalind, po druhé s herečkou němého filmu Josephine Wittell další dceru Betsy. Se svou třetí ženou herečkou Stellou Lattimore měl konečně syna Roberta. Stellu Lattimore ( zemřela 1960), přežil Warwick o tři roky.

Příchodem zvukového filmu hrál vesměs role ke kterým se hodil věkem. Otce, strýčky, lékaře, soudce, šlechtice… na svém kontě měl i tuláka, nebo bocmana na moři. Z filmů, které jsou našim divákům známé, bych uvedla jen několik titulů z jeho obrovské filmografie 200 zvukových filmů : Malý plukovník – The Little Colonel se Shirley Temple, Anna Karenina – s Gretou Garbo, Princ a žebrák s Errolem Flynem, Duše na moři - Souls at Sea, Nahá pravda – The Awful Truth – s Irene Dunne a Cary Grantem, The Private Lives of Elizabeth and Essex – Bette Davis, perlami jeho hereckých počinů však jsou - Presto Sturgles, a nebo Sullivan ´ Travels 1941, komedii I Married a Wich, romantický The Palm Beach Story, nebo drama Women at War.

Od počátku padesátých let se stal hlavně televizním hercem a hrál převážně v TV seriálech – Broken Arrow, Cheyenne, Appache Blood, Zane Grey Theater, Wagon Train, nebo Dr. Kildare.

Robert Warwick zemřel v Los Angeles ve věku 85 let dne 6. 6. 1964.


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Warwick

Warwick Robert

Naposled navštívené:
Robert Warwick

Warwick Robert