Zari

Porter Hall

Povolání:
Národnost:
Narození:
19.9. 1888, Cincinnati, Ohio, USA
Úmrtí:
6.10. 1953, Los Angeles, Kalifonie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Divadelní a filmový herec Porter Hall - se narodil v Cincinnati ve státě Ohio dne 19. 9. v roce, kdy se psaly tři osmičky 1 8 8 8. Porter, o jehož životě toho není nějak zvlášť moc známo, se uplatnil nejdříve jako divadelní herec kočovných společností, kde se jak sám říkal naučil hrát, a posléze od roku 1926 až do roku 1934 působil na prknech jeviště na Broadwayi. V té době účinkoval v devíti velkých inscenacích a kritika velmi ocenila jeho herecké umění např. v produkci divadelní hry podle spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda - Velký Gatsby.

Ve filmu byl naopak jeho herecký potenciál poměrně nedoceněný a on dostával vesměs role darebáků, náfuků, snobů a nepříjemných mužů. Přesný opak samotného Halla, který byl v civilu sympatický, usměvavý příjemný, vstřícný, štědrý člověk. Debutoval v roce 1931 v epizodní roli opilce v - Tajemství tajemníka, a v dalším filmu Cheat 1931 už měl menší roli Leslieho.

Od roku 1934 hrál v průměru ve třech filmech. Z těch nejznámějších jen několik – Welles Fargo 1937, Mr. Smith Goes to Washington 1939, His Girl Friday 1940, Double Indemity 1944, nebo Zázrak na 34 ulici - Miracle on 34th Street 1947 v roli Granville Sawyera – film získal v roce 1948 - 3 Oscary, jednu nominaci a Zlatý Globus.

Porter byl na Hollywood a jeho promiskuitu překvapivě ženatý jen jednou. Oženil se se svou divadelní kolegyní Geraldine Whiste-Hall v New Yorku 4. 8. 1927, a měli spolu dvě děti.

Porter Hall hrál i v TV filmech a seriálech. Naposledy se před kamerou objevil ve filmu z roku 1954 - Návrat na Ostrov pokladů.

Zemřel náhle 6.října 1953 v Los Angeles na infarkt. Hrál v 79 titulech.

Marta Holubová

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Porter Hall

Hall Porter

John Carter

Carter John

James Griffith

Griffith James

Marian Collier

Collier Marian

Naposled navštívené:
Porter Hall

Hall Porter

John Carter

Carter John

James Griffith

Griffith James

Marian Collier

Collier Marian