Zari

Patton Oswalt

Povolání:
Známý jako:
Shecky Chucklestein / Patton P. Oswalt
Národnost:
Věk:
55
Narození:
27.1. 1969, Portsmouth, Virginia, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Patton Oswalt, celým jménem Patton Peter Oswalt, narozen 27. ledna 1969, Portsmouth, Virginie, USA. Jeho matkou byla Carla (rozená Runfola) a otcem důstojník americké armády Larry J. Oswalt. Patton spolu se svým mladším bratrem Mattem trávil dětství převážně na vojenských základnách po celých USA. Rodina se později usadila ve městě Sterling ve Virginii. Po matce má italské a po otci irské předky. V roce 1987 absolvoval Broad Run High School ve Virginii a pokračoval ve studiu College of William and Mary se specializací na anglický jazyk.

Začínal v televizních seriálech od počátku devadesátých let v epizodních rolích. Později se zaměřil na stand-up komedie a v polovině devadesátých let se stal nejpopulárnějším komikem daného žánru, který s úspěchem vystupoval po celých Spojených státech. Získal tak další role ve filmech a televizních seriálech např. Dva z Queensu, 22 Jump Street, filmech jako Magnolia (1999), Muž na Měsíci (1999), Zoolander (2001), Holky z kalendáře (2003), Starsky a Hutch (2004), Blade Trinity (2004), až po současnost: The circle (2016), Space Cop (2016), The Confirmation (2016). Často se jeho rázný a vysoký hlas uplatňuje v animovaných filmech, za všechny lze jmenovat hlas krysáka Remyho z filmu Ratatouille (2007). U nás je především známý ze seriálu Dva a půl chlapa, kde vytvořil roli Billyho Stanhopa, společníka hlavní postavy Waldena Schmidt.

V roce 2011 vydal Patton knihu Zombie Spaceship Wasteland. Monografie Fiend Silver Screen vyšla v roce 2015. Oženil se s Michelle McNamarovou dne 24. září 2005, z manželství pochází dcera Alice Rigney Oswalt (nar. 15. dubna 2009). Manželka zemřela náhle 22. dubna 2016 ve spánku. Herec je velkým fanouškem filmového umění, zejména klasických žánrů a filmu noir.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Patton Oswalt

Oswalt Patton

Praying with Anger

Praying with Anger

Amine Jaber

Jaber Amine

Naposled navštívené:
Patton Oswalt

Oswalt Patton

Praying with Anger

Praying with Anger

Amine Jaber

Jaber Amine